Відомий український педіатр, телеведучий, блогер Євген Комаровський нагадав про небезпеку літньої спеки.

Комаровський нагадав батькам симптоми теплового удару, які часто трапляються у маленьких дітей після тривалого перебування у зоні високих температур повітря. Він пояснив, що для розвитку теплового удару не обов'язково, щоб дитина тривалий час перебувала на сонці.

Про це стало відомо завдяки новій публікації Євгена Комаровського у мережі Instagram.

Публікація Євгена Комаровського, скріншот: Instagram
Публікація Євгена Комаровського, скріншот: Instagram

Комаровський зазначив, що тепловий удар виникає тоді, коли при підвищеній теплопродукції або зниженій тепловіддачі організм дитини не встигає віддавати в навколишнє середовище зайве тепло. У такій ситуації організм дитини перегрівається та з'являються небезпечні симптоми.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку
Показати ще

Тепловий удар може виникнути, коли:

На вулиці чи в приміщенні дуже спекотно.

Вологість повітря наближається до 100% (що вище вологість, тим менше тепловіддача)

Коли нікуди сховатися від сонця.

Коли на дитині у спеку надто багато одягу.

Коли в організмі не вистачає рідини.

Коли є надмірна вага.

При активній фізичній роботі у спеку.

Хвороби центральної нервової системи можуть вплинути на тепловіддачу.

Кошти, що стимулюють нервову систему, можуть призвести до теплового удару (кокаїн, екстазі, амфетамін).

Спека, фото: Unian
Спека, фото: Unian

Також вік дитини та незрілість механізмів регуляції тепловіддачі (чим молодша дитина – тим більше ризику) може спричинити тепловий удар.

Основні симптоми теплового удару: втрата свідомості, припинення утворення поту, шкіра гаряча, бліда та суха. У маленьких дітей можливе блювання та пронос.

Дитину необхідно перенести в тінь і де є вітерець, як варіант – під кондиціонер. Його треба роздягнути та укласти. При необхідності можна покласти холодний компрес на голову, обтерти шкіру водою з температурою близько 30 градусів. Як тільки малюк прийде до тями – рясне пиття прохолодної рідини.

Нагадаємо про лікування онкології від медика: чи допоможе голодування у боротьбі з раком.

Раніше ми повідомляли, що лікар Комаровський поділився з українцями порадами, як потрібно захищати свою шкіру від сонячного проміння влітку.