Росія вчергове завдала ракетного удару по нашій території, а постійна небезпека неабияк впливає на психічне здоров'я людей.

У Міністерстві охорони здоров'я оприлюднили вправи тим, хто дуже боїться повітряних тривог та не може опанувати свій страх.

Повітряна тривога, скріншот: YouTube
Повітряна тривога, скріншот: YouTube

Тетяна Сіренко, заступниця директора Центру психічного здоров’я та реабілітації "Лісова поляна" МОЗ України, поділилася вправами що допоможуть побороти сильну паніку та страх.

Популярні новини зараз
Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Упустив Дантес і впіймав Кацурін: найвідвертіші і не зовсім чесні фото Наді Дорофєєвої Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

1. Для нормалізації дихання: покладіть руки на живіт і під час вдиху уявляйте, що надуваєте кульку, яка розташована в середині живота. Під час видиху здувайте кульку. Це дасть змогу заспокоїти вегетативну нервову систему. Ще більшого ефекту можна досягти, якщо довжина видиху буде вдвічі довшою за вдих. Наприклад, вдих — 1–2–3, видих — 1–2–3–4–5–6. Цю вправу варто робити кілька разів на день.

Тривожність та стрес. Фото: скриншот Youtube
Тривожність та стрес. Фото: скриншот Youtube


2. Вправа "Метелик": схрестить долоні, зачепившись великими пальцями — це нагадує метелика. Прикладіть долоні до грудей та по черзі ритмічно простукуйте по ключиці. Через внутрішні вібрації ви будете чути звуки, як гучне серцебиття — це заспокоїть вас. Продовжуйте цю вправу, поки не відчуєте, що дихання вирівнялося.

Стрес, фото pxhere
Стрес, фото pxhere

3. Вправа для людних місць. Якщо надмірний страх та неприємні відчуття застали вас у людному місці, спробуйте перевести погляд на людей, що вас оточують, сконцентруйтеся на деталях та особливостях їхньої зовнішності та вигляду. Це чоловіки чи жінки? Яка в них зачіска? Якого переважно віку? Які аксесуари вони мають: парасольки, окуляри, сумки. Можна зосередити увагу на комусь одному та спробувати визначити вік, професію, хобі тощо.

Нагадаємо, ми писали, що аптеки показали, скільки заробили за день ажіотажу через е-рецепт: виторг зріс в п'ять разів.

Як повідомляв "Знай.ua", як українцям придбати ліки у селі: уряд пропонує відкрити мобільні аптеки.

Також "Знай.ua" інформував, як забезпечити здорову та щасливу пенсію, через роки важкої праці: лікар поділився ідеальним "рецептом.