Часто купуючи продукти в супермаркетах, люди звертають увагу лише на дату виготовлення на упаковці. Проте, позначення на упаковці можуть розказати значно більше, тому важливо розуміти на що саме треба звертати увагу. Поради допоможуть не лише зберегти гроші у вашому гаманці, а й подбати про ваше здоров’я.

Продукти. Фото: скрін youtube
Продукти. Фото: скрін youtube

Дієтологиня Ольга Безугла в своєму інстаграм-акаунті розказала на що потрібно звертати уваги при виборі продуктів:

  1. Звичайно, потрібно обов'язково дивитися на дату виготовлення продукту і термін його придатності.
  2. Не лінуйтесь переглянути склад продукту — зазвичай виробники вказують інгредієнти від найбільшої до найменшої кількості. Тобто перший компонент — це те, що використали найбільше. Дієтологиня радить дивитися на перші три інгредієнти. Якщо там ви побачите рафіновані злаки чи гідрогелізовані олії, значить продукт нездоровий. Спробуйте натомість обирати товари з цільними інгредієнтами в першій трійці.
  3. Важливими є і розміри порцій — на етикетці завжди вказують, скільки поживних речовин та калорій міститься в стандартній порції продукту. До речі, це часто рекомендована разова порція. Але зазвичай ми їмо набагато більше, тому варто помножити кількість калорій на кількість порцій, які ви спожили.
  4. Вміст солі та цукру — ще один важливий момент. При цьому вони містяться не лише в солених чи солодких продуктах, тому варто бути обережними.
  5. Існують також альтернативні назви трансжирів та цукру, які часто використовують виробники на етикетці. Наприклад, трансжири можуть ховатися під словами: модифікований жир, гідрогенізована олія та жири, спред (мікс тваринного та рослинного жирів), кулінарний жир, жир спеціального призначення, фритюрний жир.
  6. Обирайте продукти з меншою кількістю компонентів у складі. Якщо перелік великий, то існує більша ймовірність, що туди потраплять стабілізатори і консерванти. Також такий продукт може бути максимально переробленим.
  7. Позначки "без лактози" і "без глютену" не означають, що продукт корисніший. Такі товари просто виготовляють спеціально для тих людей, які мають непереносимість цих компонентів.
  8. Позначки "еко" чи "біо" не завжди означають, що продукт дійсно корисний. Завжди спочатку читайте склад на етикетці. Іноді виробники додають їх, щоб товар краще продавався.

Нагадаємо, ми раніше писали як перестати мучитися від головного болю та мігрені: п'ять ефективних порад від МОЗ

Як повідомляв портал "Знай.ua", їх часто недооцінюють: які продукти потрібно їсти, щоб бути здоровим та молодим.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Також "Знай.ua" писав, що як знизити ризик захворювань серця: допоможе лише одна елементарна вправа.