В Україні вже починається дачний сезон. Крім десятків різних справ, у багатьох може залишитися ще невирішена з минулого року проблема - мурахи на городі. Так, з такою проблемою стикався практично кожен дачник.

Дачники та власники приватних будинків задають питання: як боротися з мурахами на городі, і чи варто це робити? Безперечно, варто. Комахи можуть завдати істотної шкоди городним культурам, плодовому саду та квітникам.

Цього разу ми розберемося, чи потрібна їхня присутність на ділянці, і варто їх позбутися чи ні.

Мурахи, скріншот: YouTube
Мурахи, скріншот: YouTube

Деякі садівники позитивно відгукуються про ці комахи. Вони стверджують, що чорні садові мурашки приносять користь як ґрунту, так і рослинам:

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Жодних довгих дієт та виснажливого спорту: надійний спосіб схуднути до літа
Показати ще

- будують ходи землі, вони рихлять її, забезпечуючи коріння рослин киснем;

- запилюють рослини та квіти;

- у процесі видобутку білка борються з багатьма іншими шкідниками, личинками та гусеницями;

– є кормом для птахів.

Користь мурах на городі: реальність чи міф

Як і інші комахи, мурахи завдають непоправної шкоди ділянці, харчуючись рослинами та плодами. Але основна причина позбавитися їх назавжди - це розведення попелиці.

Мурахи харчуються продуктами її життєдіяльності – липкою рідиною, насиченою вуглеводами. В даному випадку попелицю використовують їх як дійну корову: вирощують, розводять і навіть пасуть на рослинах, захищаючи від інших комах.

Мурахи, скріншот: YouTube
Мурахи, скріншот: YouTube

Але це лише одна з причин вивести паразитів, боротьба з мурахами на городі потрібна і з інших причин:

- у пошуках солодкого нектару комахи часто пошкоджують квіти рослин;

- вони ушкоджують стиглі солодкі плоди та ягоди, наприклад, налиті груші, вишню, смородину та суницю;

- можуть ласувати насінням та молодою розсадою;

- під час будівництва підземних ходів вони можуть пошкоджувати кореневу систему рослин;

- заселяючи дупла, комахи поступово перетворюють дерева на потерть.

Для тих садівників, які проти подібних методів, існують народні рецепти з використанням органіки та незвичайних інгредієнтів. З їхньою допомогою можна відлякати паразитів, не нашкодивши їм.

Існує безліч перевірених рецептів. Вони допоможуть, якщо з'явилися мурахи на городі, як позбутися народними засобами і які суміші для цього використовувати, розглянемо докладніше.

Мурахи, скріншот: YouTube
Мурахи, скріншот: YouTube

Мильний розчин

Найпростішим і найбезпечнішим способом є використання мильного розчину. Як відомо, попелиця дихає через шкірні покриви, а мильна плівка перекриє комахі доступ до кисню. Для приготування необхідно розчинити 0,1 л рідкого мила 10 л води. Обприскування уражених рослин проводять увечері на заході сонця. Незабаром рідина висихає, залишаючи непроникну кірку.

Така обробка допоможе позбавитися попелиці – головного джерела їхнього харчування. Незабаром небажані комахи самі підуть із ділянки. Слід пам'ятати, що обробляти листя рослин необхідно і зверху, і знизу, оскільки попелиця найчастіше мешкає на нижній стороні листка.

Відлякати шкідників можна різким запахом. Необхідно заздалегідь підготувати настій ріпчастої цибулі або часнику. Народний засіб від мурах на городі готується так: плоди подрібнюють і заливають водою, покриваючи шматочки, потім щільно закривають кришкою або закупорюють.

Через 7-10 днів засіб готовий, але використовувати його необхідно з водою, у пропорції 1:1. Отриманим настоєм обприскують усі рослини для відлякування попелиці та інших небажаних гостей.

Нагадаємо, зелень її любить, а шкідники – бояться: як із кавової гущі зробити універсальне добриво .

Раніше повідомлялося, найпишніша зелень на всі дачі: як приготувати поживне для розсади добрива з хлібних кірок .

Також, розквітнуть ще пишніше: несподіваний лайфхак із пивом для кімнатних квітів, про це знають одиниці .