Навіть одне деревце, що не прижилося, здатне неабияк зіпсувати настрій садівникові, що й говорити про кілька поспіль.

Тому кожному садівникові потрібно знати причини, через які це відбувається, щоб виправити свою помилку.

Причина 1. Купівля невідповідного саджанця

Спокуса купити цікавий сорт вкрай велика і зростає з кожним днем. Проте брати деревце у невідомого постачальника завжди є ризик. Навіть якщо припустити, що це саме той сорт, який обіцяє продавець, шансів здобути врожай все одно небагато.

У таких умовах найчастіше продаються слабкі, хворі чи неакліматизовані саджанці, вирощені без дотримання агротехніки.

Причина 2. Загублена до посадки коренева система саджанця

Дерева з відкритою кореневою системою купувати має сенс – вже через 6 годин коріння почне пересихати, а приживання різко падати. Інша справа - саджанці з корінням у глиняній бовтанці, вони здатні зберігатися 3-4 дні.

Популярні новини зараз
"Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

Причина 3. Надмірне обрізання коріння

Багато садівників перед посадкою саджанця уважно оглядають кореневу систему і частково її вкорочують. Дуже важливо в цей момент не перестаратися, адже відновлення коренів для молодого дерева є вкрай енерговитратним.

Чому гинуть саджанці
Чому гинуть саджанці

Причина 4. Неправильна підготовка посадкової ями

Готувати яму необхідно до того, як ви поїдете за саджанцем. На важких ґрунтах її глибина і діаметр повинні бути не менше метра, на легенях достатньо 75 см. На дно викопаної ями насипається 5-7 см дренажу, зверху горбок родючого ґрунту, потім встановлюється саджанець і яма заповнюється до країв.

Причина 5. Переувлажнение

Найчастіше дачі розташовуються на перезволожених ділянках із близькими ґрунтовими водами. Дерева у такому разі не розвиваються і швидко гинуть. Однак, можна вибирати саджанці, щеплені на слаборослу клонову підщепу, з поверхневою кореневою системою. Звичайно, вибір сортів та видів сильно скоротиться, але рослини зможуть прижитися.

Чому гинуть саджанці
Чому гинуть саджанці

Причина 6. Загущена посадка

На стандартних 6 сотках хочеться розмістити і город, і сад, і лужок, тому місця завжди не вистачає. Крім того, молоді саджанці виглядають такими тоненькими, що садівники часто садять їх ближче один до одного, ніж рекомендовано. У такому разі порушується світловий режим, повітрообмін, розвиваються хвороби, знижується врожай.

Причина 7. Несвоєчасне обрізання саджанця

Спровокувати ослаблення чи загибель дерева в перші 2-3 роки життя може і післяпосадкова обрізка. Справа в тому, що найбільші нирки у молодих дерев розташовуються на кінцях гілок. Саме вони потім утворюють листя, яке необхідне будь-якій рослині. Однак якщо ці гілки обрізати, нирки, що залишилися, пробудяться пізніше, що призведе до висушення кори гілок і недостатнього розвитку.

Нагадаємо, що подивіться на листя на городі і відразу все зрозумієте: порада, як дізнатися, чого не вистачає рослині.

Раніше ми повідомляли про посівний календар на квітень-2023: як вирощувати редис, моркву, ріпу та горох, щоб збирати врожай мішками.