Кава - природний "енергетик", що посилює розумові та фізичні здібності, про що говорять безліч досліджень по всьому світу.

Завдяки її збуджувальному впливу на організм люди, хоч і на короткий період часу, але відчувають підбадьорення, зникнення втоми та сонливості.

Ціни на каву, фото: Знай.ua
Ціни на каву, фото: Знай.ua

Основний компонент кави, що діє центральну нервову систему – кофеїн. Але варто розібратися, як цей напій діє на наше здоров'я - особливо на роботу серця... і тиск.

Ефект кофеїну на тиск залежить від типу кави. Розчинна кава має менше кофеїну порівняно з натуральною. Однак такий вид часто включає синтетичні підсилювачі смаку.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Кава, виготовлена ​​зі смажених зерен, діє як антиоксидант, знижуючи ризик розвитку атеросклерозу. Втім, високий вміст кофеїну може спричинити проблеми для людей із гіпертонією. Якщо тиск зазвичай низький, після кави він може зрости або нормалізуватися. Дослідження показують, що кофеїн може спричинити короткочасне, але суттєве підвищення артеріального тиску.

Кава. Фото: скрін youtube
Кава. Фото: скрін youtube

Кава не завжди погіршує самопочуття при підвищеному тиску. Деяким хворим, включаючи гіпотоніків, вживання тонізуючого напою в помірних кількостях може бути дозволене або навіть рекомендоване. Бо кава може полегшити спазми судин головного мозку, зумовлені порушенням циркуляції спинномозкової рідини, аневризмами чи травмами, тим самим знижуючи тиск у черепній коробці.

Хоча кофеїн тимчасово і підвищує тиск, дослідження не виявили прямий зв'язок між вживанням цього напою, гіпертонією та частотою серцево-судинних захворювань.

Кава. Фото: Youtube
Кава. Фото: Youtube

На відміну від цього, численні дослідження показали, що у людей, які випивали 1-6 чашок кави на день, ризик серцево-судинних захворювань був нижчим, ніж у тих, хто не пив кави. Наприклад, навіть ті, хто вживав 3-4 чашки кофеїнового напою на день, могли похвалитися зниженням ризику проблем із серцем на 17 відсотків.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Нагадаємо, 3 способи, які допоможуть очистити воду в домашніх умовах: без ризику для здоров'я

Як повідомляв "Знай.ua", що зміниться, якщо постійно пити воду з лимоном: експеримент здивує всіх

Знай.uа писав, не відмовляйте собі в задоволенні: який хліб можна їсти на дієті - фігурі точно не нашкодить