Мікрозелень — це молоденькі проростки різних культур. Їх вік з моменту прокльовування становить від 5 днів до двох тижнів, а висота паростка — до 10 см.

Фішка мікрозелені в тому, що саме в 5-15 діб від появи сходів він максимально набирає сили для подальшого розвитку рослини. Тому проростки містять корисні речовини у найвищих концентраціях. У складі зелені хлорофіл, мікроелементи, вітаміни, а також органічні кислоти, ефірні олії, каротиноїди.

Мікрозелень. Фото: Youtube
Мікрозелень. Фото: Youtube

Щоб проростити мікрозелень можна використати будь-яке з пропонованого ґрунту:

  • ґрунт та гідрогель;
  • килимок із лляного та кокосового волокна;
  • банка, вата, на папері, тканині чи марлі;
  • спеціальний пророщувач.

Для отримання їстівних паростків підходить насіння овочевих культур і злаків, які ми вживаємо в їжу.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Найшвидше росте руккола. Зелень можна зрізати через 5 днів. Зелень кольрабі зросте через 6 днів. Її смак дуже пікантний, схожий на грибний. Швидко наростає зелень гірчиці листової, крес-салату, броколі.

Мікрозелень. Фото: Youtube
Мікрозелень. Фото: Youtube

Придатні для отримання мікрозелені і такі культури, як буряк, редис, дайкон, різні види капусти, льон, мангольд. Дуже швидко росте пшениця. Зелень за тиждень збільшує висоту 10-15 см і готова до вживання. Найдовше росте базилик. Збирання врожаю – лише за два тижні. Але його пікантний смак компенсує очікування.

Мікрозелень. Фото: Youtube
Мікрозелень. Фото: Youtube

Щоб мати свіжу порцію мікрозелені щодня, треба мати не менше семи ємностей для пророщування, щоб вийшов конвеєр.

Нагадаємо, ми писали, лайфхак для економії часу та нервів: навіщо господині розігрівають цитрусові у мікрохвильовій печі.

Як повідомляв "Знай.ua" не поспішайте викидати: неочікувані добрива, які допоможуть виростити гідний урожай.

Також "Знай.ua" інформував, спочатку смачно, а потім корисно: як зробити з бананової шкірки чудове добриво.