У християн із понеділка, 27 лютого, починається Великий піст. Відомо, що він триватиме до 15 квітня.

Головне – всі 40 днів віруючим потрібно обмежувати себе у їжі. Часто люди, починаючи піст, навіть не знають, що можна, а що не можна в ці дні вживати в їжу. Але це вирок. Спеціально для наших читачів ми дізналися, що можна їсти в піст і які дні допускається навіть вино. Детальніше дивіться у календарі.

Церква, фото: скріншот з відео
Церква, фото: скріншот з відео

Найсуворіші тижні посту — перший і пристрасний тиждень (тиждень, що йде перед Великоднем, — пристрасний тиждень у 2023 році триває з 10 по 16 квітня). Найвідданіші християни в ці дні, буває, обмежують себе одним лише хлібом.

В решту часу вимоги до столу не такі суворі, але все одно корисно знати, що можна і що не можна їсти у Великий піст. Наприклад, є дні, коли допускається риба чи вино, а якісь — одна сухом'ятка.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Календар харчування на Великий піст 2023

  • 1 неділя Великого посту

Тиждень суворого посту. У понеділок (27 лютого) потрібно повністю відмовитися від їжі, з вівторка по п'ятницю - сухої їжі, субота та неділя - гаряча їжа з олією, трохи вина.

  • 2-6 неділя Великого посту

Понеділок, середа, п'ятниця – сухої їжі, вівторок та четвер – гаряча їжа без олії, субота та неділя – гаряча їжа з олією, трохи вина.

  • 7 неділя Великого посту

Дозволено лише сухої їжі, у п'ятницю (14 квітня) потрібно повністю відмовитися від їжі.

Великий піст, фото: пресслужба 1+1
Великий піст, фото: пресслужба 1+1

Звичайно, головне під час Великого посту – це розумний підхід до нього. Не потрібно обмежувати себе в їжі, якщо у вас є патології щодо гастроентерології, а відсутність тих чи інших поживних речовин підірве ваше здоров'я.

Піст — це дієта, і його мета над забороні певні продукти, а покаянні. Отже, перед тим як приступити до нього, оцініть свої сили і поговоріть зі священиком.

Нагадаємо, що борщ буде, але без м'яса: українські супермаркети змінили ціни на капусту, картоплю та цибулю.

Раніше ми повідомляли про найсильнішу молитву для зміцнення сім'ї: жодні сварки не стануть на вашому шляху.