У Сполучених Штатах було проведено дослідження, під час якого вдалося встановити, як нерегулярність тривалості сну впливає серцево-судинну систему людини.

Про це повідомляється на сайті Pharmacy Times. Там повідомляється, що відсутність регулярного нічного відпочинку негативно впливає на здоров'я серця і може сприяти розвитку атеросклерозу. Провідний автор дослідження, доцент відділення епідеміології у Вандербільті, Келсі Фулл, зазначила, що це одне з перших досліджень, що доводить зв'язок між нерегулярністю тривалості сну та атеросклерозом.

Здоровий сон. Фото: Youtube
Здоровий сон. Фото: Youtube

До дослідження було залучено дві тисячі пацієнтів віком від 45 до 84 років, які не мали серцево-судинних захворювань. Учасники дослідження носили наручні пристрої для визначення тривалості сну та неспання, заповнили щоденники сну, взяли участь в одному нічному домашньому дослідженні, де вчені вимірювали дихання пацієнтів, фази сну, пробудження після початку сну та частоту серцевих скорочень.

Дослідження показало, що люди з нерегулярною тривалістю сну більш схильні до розвитку атеросклерозу - утворення бляшок на стінках артерій. Ця хвороба призводить до звуження артерій та блокування притоку крові, кисню та поживних речовин до тіла.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Здоровий сон. Фото: Youtube
Здоровий сон. Фото: Youtube

Результати дослідження свідчать, що різниця у тривалості сну більш ніж на 2 години на тиждень збільшує ймовірність накопичення каротидних бляшок у людини на 12% та підвищує ймовірність звуження периферичних артерій. Це дослідження - одне з перших, що демонструють зв'язок між нерегулярним режимом сну та розвитком атеросклерозу.

Нагадаємо, яка опція в смартфоні може нашкодити здоров'ю: краще про неї забути

Як повідомляв "Знай.uа", смачні та корисні, але не без "сюрпризів": які продукти можуть стати причиною головного болю

Знай.uа писав, як дізнатися, що ви сильно худий або товстий: корисна таблиця від Аніти Луценка