Коли трапляється стресова ситуація, організм спрацьовує, збільшуючи вироблення певних гормонів. Це такі гормони, як адреналін та кортизол.

Чим більше в крові цих гормонів, тим відбувається почастішання серцевих скорочень та дихання, прискорення метаболізму та підвищення артеріального тиску. Кровоносні судини розширюються, щоб кров швидше надходила до м'язів. Зіниці теж розширюються, щоб ми могли краще бачити. Про це пишуть психологи.

Тривожність та стрес. Фото: скриншот Youtube
Тривожність та стрес. Фото: скриншот Youtube

Коли ми відчуваємо напругу зокрема через певну ситуацію або діяльність, невеликий стрес може допомогти нам "мобілізуватися", зібратися і впоратися з цим викликом, у таких випадках, як іспит або співбесіда. Проте стрес не завжди є реакцією на події, які ось-ось відбудуться, а з тим, що може трапитися в перспективі. Такий "довгостроковий" стрес гірший, ніж "короткочасний".

Постійний стрес може завдати дуже великої шкоди організму, починаючи зі збоїв у роботі імунної системи.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Як впоратися зі стресом, щоб зменшити вплив на організм

Варто вчитися контролювати емоції, пов'язані з будь-якою ситуацією. Їх слід тренувати і коли настане стресова ситуація, ми зможемо впоратися з нею.

Тривожність та стрес. Фото: скриншот Youtube
Тривожність та стрес. Фото: скриншот Youtube

  • Не перевантажуй себе різними видами діяльності. Сконцентруйся на одній чи двох діяльностях, найважливіших.
  • Потрібно бути реалістом та усвідомлювати свої обмеження. Якщо ти потребуєш допомоги, не соромся попросити про неї.
  • Дуже важливим є гарний сон. Якщо ти спиш стільки, скільки вимагає організм, твоє тіло та психіка будуть у хорошому стані. Тоді ти зможеш впоратися з будь-якою негативною ситуацією, що загрожує стресом.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Нагадаємо, ми писали, що вчені знайшли гормон, який відповідає за стрес: тепер ми знатимемо, чому так погано.

Як повідомляв "Знай.ua" збережіть нерви своїй кішці: які ваші звичні дії можуть сильно налякати тварину, докладний список.

Також "Знай.ua" інформував, зроблять сон міцним та якісним: які натуральні напої можуть замінити снодійне.