Після різних святкових застіль дуже часто залишається багато залишків страв, які шкода викидати. Та чи все варто зберігати у холодильнику, чи морозильній камері на потім?

Адже інколи навіть дотримання всіх правил не захищає від ситуації, коли з'їсти наготовлене не встигають, то ж виникає бажання продовжити "життя" стравам.

Тому передусім запам'ятайте, що для приготування страв для великих застіль важливо обирати свіжі продукти, які потім можна буде зберегти. Також не заправляйте салати соусами заздалегідь і не залишайте у салатниках столових приладів. Крім того, не варто використовувати одну ложку для всіх страв на столі.

Застілля, кадр з відео
Застілля, кадр з відео

Для порівняння, заправлений салат може зберігатися протягом 48 годин, а ось його незаправлена версія за відповідної температури три – чотири доби.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Страви й продукти, які потрібно викинути одразу

Навіть не задумуючись, одразу після застілля викидайте салати заправлені кисломолочними продуктами й соусами (майонезом зокрема). Особливо у випадку, якщо у найближчі 12 годин ви не збираєтеся їх доїдати.

Також слід позбутися слабосолоної риби та м'ясної й сирної нарізок, які простояли декілька годин на столі. Врахуйте, що банки консервованих грибів, огірків, помідорів можна використовувати протягом 12 годин після відкриття. Однак, якщо консервовані вироби простояли в теплі тривалий час, краще викиньте їх.

застілля
застілля

Які страви й продукти можна зберігати у холодильнику або морозильній камері

Робити це варто виключно в сухих та чистих герметичних упакуваннях або спеціальних місткостях. Також підійдуть пакети на "блискавці". Кожен вид їжі зберігайте окремо.

Запечену птицю, м'ясо, рибу, котлети, паштети можна або зберігати декілька днів запакованими в холодильнику, або заморозити їх. Також можна заморожувати деякі фрукти – наприклад, шматки ананаса, винограду, яблук.

Добре зберігаються у холодильнику та на морозі, наприклад, на балконі, заливна риба та холодець. Проте заморожувати холодець не варто. Водночас копчена риба добре зберігається у морозильній камері - її там можна залишати на пів року.

Холодильник, фото techforhome
Холодильник, фото techforhome

Врахуйте також наступні правила зберігання. Готові м'ясні вироби краще не зберігати більш як чотири місяці, молочні – три місяці, а овочі та фрукти – 12 місяців. Також можна заморозити майонез. Чудово зберігаються у морозилці й залишки зелені.

У морозилку також можна помістити тісто й хліб, який згодом смакуватиме підігрітим у тостері або духовці. Кондитерські вироби краще зберігати у холодильнику. Вироби зі збитим кремом зберігають не більше 48 годин, Водночас печиво та кекси можна зберігати при кімнатній температурі у сухому місці декілька тижнів.

Приготування інших страв із залишків

Наприклад, якщо у вас залишилася м'ясна чи сирна нарізка, ананаси, оливки – з них можна приготувати піцу. Або зварити солянку, до якої додати також копченості, м'ясну нарізку, ковбасу та оливки зі столу.

Якщо залишилося пюре - приготуйте зрази, а з рису плов. Запечена картопля підійде для приготувати печені з м'ясом чи овочевого рагу. Фрукти - для компотів, а овочі – для супів та рагу.

Фрукти, фото: pixabay.com
Фрукти, фото: pixabay.com

Нагадаємо, соковиті котлети з 2-х основних інгредієнтів: рецепт, який здивує навіть досвідчених кухарів

Як повідомляв "Знай.ua", ось чому макарони виходять несмачними: 3 секрети приготування ідеальної пасти

Також "Знай.ua" писав, смачний рулет на десерт за пів години: найпростіші продукти й мінімум зусиль