Стало відомо, що дослідники використовували потужні джерела нейтронів для того, щоб провести томографію скам'янілих яєць динозавра-овірапторіда і з'ясувати, що потомство їх вылуплялось так само, як птахи в наш час.

Яйця динозаврів

Так, велике сімейство овірапторід процвітало між 90 і 66 мільйонами років тому. Вони були дуже походи на птахів. Однак кладки яєць залишають і крокодили, які також близькі до вимерлим динозаврам.

Наголошується, що їх потомство виходить з яєць одночасно, а в сучасних птахів - у різний час, у міру завершення дозрівання.

Палеонтологи з Китаю, Німеччини і Швейцарії скористалися джерелом нейтронів, які діють в ускорительном центрі MLZ під Мюнхеном. Дослідження опублікував журнал Integrative Organismal Biology.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Яйця динозаврів

Томас Енглер і його колеги використовували зразки, розкопані в китайській провінції Цзянси, в єдиній кладці, датованої віком приблизно 67 мільйонів років. На трьох скам'янілих 18-сантиметрових яйця використовували нейтронну томографію для того, щоб просвітити їх зрізи і розглянути у ембріонів ступінь розвитку скелетів і зв'язок.

Потужний потік частинок дозволив візуалізувати мінерали різної щільності, в тому числі ті, якими за мільйони років стали кістки так і не народжених овірапторід. Довжина і взаємне розташування цих кісток показали, що одне з яєць було відкладено раніше за інших.

Проте і в цих двох ембріони перебували на різних стадіях розвитку, що вдалося підтвердити дослідженням мікроструктури зразків. По мірі росту ембріонів товщина шкаралупи потроху зменшується, а кальцій з неї використовується для формування кісток "спадкоємців".

У результаті з'ясувалося, що овирапториды були ще ближче до сучасним птахам і навіть потомство їх з'являлося, як у них, — одночасно.

Яйця динозаврів

Нагадаємо, що американські вчені досліджували останки, які могли належати першому тварині, чия нога або лапа ступила на сушу.

Як повідомляв портал "Знай.ua", акули ходили принаймні 9 мільйонів років і є еволюційними суперзірками.

Також "Знай.ua" писав, що близько 120 мільйонів років тому "танцюючий дракон" жив у китайській провінції Джехол.