На південному заході Ізраїлю виявили "фабрику" з виробництва гарума – одного з найдавніших соусів.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПід час розкопок в Ашкелоні виявили цистерни для виготовлення гарума. Дослідники називають дату близько 2 тисяч років тому. В письмових джерелах збереглися відомості про єврейське гаруме, але сліди його виробництва знаходять рідко. Цистерни розташовані в двох кілометрах від стін стародавнього міста, що пояснюється сильним запахом соусу.
Повідомляється, що найчастіше гарум робили з хамси, тунця або скумбрії. Рибу складали в кам'яні ванни, солили і залишали під сонцем, час від часу перемішуючи. У процесі ферментації на поверхні рибної пасти накопичувалася прозора рідина – це і був гарум. Його відціджували та розливали у невеликі амфори з вузьким горлом.
До соусу могли додавати оцет, сіль, оливкову олію або вино, а також інші спеції. Свого часу соус був дуже популярний. Ззбереглися кулінарні книги, які свідчать про те, що він входив до складу більшості римських страв. Часто його використовували замість солі, яка в давнину була досить дорогою. Вважалося, що гарум володіє лікувальними властивостями, тому ним намагалися лікувати декілька хвороб.
Дослідники припускають, що гарум сприяв поширенню стрічкових черв'яків виду широкий лентець (Diphyllobothrium latum). Його цисти гинуть при термічній обробці, але не при ферментації риби, яка лежить в основі виробництва римського соусу. Зараз аналогічні за способом виготовлення соуси відомі в культурах Південно-Східної Азії. Схожий соус використовують в японській кухні.
Нагадаємо, раніше
Як повідомляв портал "Знай.ua",
Також "Знай.ua" писав,