Гетьман Павло Скоропадський

Павло Скоропадський одружився рано, але свою дружину бачив з великими перервами: то воював в Австро-Угорщині, то в Маньчжурії, пізніше будував нову Українську державу. Та коли його кохана Олександра Петрівна була поряд, ранок для гетьмана починався з приготування сніданку для коханої. Скоропадський сам заварював міцну каву, намазував свіжі булочки вершковим маслом і приносив дружині сніданок у ліжко.

Сам гетьман обожнював чорну каву, а за святковою вечерею полююляв попивати червоне вино.

Та кава не була єдиною кулінарною пристрастю гетьмана. Більшість зустрічей штаб Скоропадського влаштовував у ресторані при київському готелі Continental. Там подавали наймодніші страви того часу, зокрема, й київську версію котлети де-воляй - улюблену страву гетьмана.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Українці ризикують залишитися без роботи та соціальних виплат Для ФОП вступили у дію нові правила Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Очільник Генерального секретаріату УНР Володимир Винниченко

Володимир Кирилович Винниченко був вегетаріанцем, що в Україні початку ХХ сторіччя вимагало деякої відваги. Колеги дражнили його "морквоїдом", а у відповідь їм розгніваний Винниченко закидав "трупоїдство" та жорстокість.

Емігрувавши до Франції, Винниченко захопився конкордіанством і засмагав голяка, вбираючи енергію сонця. Тож немає нічого дивного в тому, що чимало героїв його романів та п’єс — переконані вегани чи сироїди.

"А головне — харчуйся так, як повинна харчуватися людина за законами своєї природи: ніякого м’яса, ніяких трупів, ніяких соусів, ніякого шампанського, лікерчиків, ніяких кав, ніяких тютюнів і такого подібного. Нічого вареного, печеного. Тільки те, що приготоване на кухні природи", - писав Винниченко.

Голова Центральної Ради УНР Михайло Грушевський

Михайло Грушевський з дитинства вів щоденник і занотовував туди геть усе, навіть кишенькові витрати. Завдяки цій звичці відомо, що Грушевський був завзятим солодкоїжкою. В його щоденнику постійно з’являються записи про покупки: цукерки, шоколад, цукерки, шоколад, шоколад, шоколад. І лише зрідка — обід у студентській їдальні.

З переїздом до Львова в Грушевського з’явилась ще одна пристрасть — кава: витрати на кав’ярні були вражаючі. Він так сильно любив каву, що знав завсідників кожної популярного закладу.

До речі, тогочасні кав’ярні приваблювали гостей зовсім не арабікою власного обсмажування, а новинами. Адже кожна пристойна кав’ярня виписувала десятки газет і журналів з усіх куточків світу, тому вся міська інтелігенція ходила читати й обговорювати свіжі випуски світової преси. За філіжанкою кави, звісно.

Нагадаємо, у Львові вшанували пам'ять Михайла Грушевського

Як повідомляв портал Знай.ua, 100 років тому постала Директорія - найвищий орган УНР

Також Знай.ua писав, про успіхи та невдачі головного отамана військ УНР Симона Петлюри.