На борту судна, затонулого сотню років тому в Чорному морі дайвери виявили невідомі картини, які могли належати відомому художнику Івану Айвазовському. Про це повідомляється у відео, наданому керівником експедиції Нептун Романом Дунаєвим.

В ході експедиції, аквалангісти занурилися до корпусу судна та дослідили його. На борту були виявлені понад 10 картин, у тому числі кисті, імовірно, Айвазовського. На думку дослідників 10 полотен можуть належати різним художникам, і лише одна з них Айвазовському.

Керівник підводної експедиції "Нептун" Роман Дунаєв розповів: "Можливо, під мулом є ще один ряд картин, які ми навіть не бачимо. Подальша експедиція продовжиться, коли археологи приймуть рішення, що далі робити, тобто буде підйом звідти картин, не буде… Ми робимо фотофіксацію і ніяких підйомів артефактів не робимо".

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як відзначають дослідники, роботи з підйому артефактів з затонулого біля узбережжя Криму пароплава "Генерал Коцебу" припинені. Адже існує ймовірність втрати цінних артефактів при підйомі.

"Велика ймовірність, що при підйомі ми їх втратимо. Хоча, шанс зберегти завжди є", - сказав Дунаєв.

Він зазначив, що авторство картин поки не підтверджено. Для підйому об'єктів учасникам експедиції буде необхідно провести складні роботи.

"Потрібно провести масштабну операцію, витягнути картини з-під двометрового шару мулу, витягти з трюму, тоді повністю відкриється стіна, на якій видно фрагменти картин", - сказав Дунаєв.

Зазначимо, двопалубний пароплав під назвою Генерал Коцеб затонув у 1895 році біля мису Тарханкут на заході Кримського півострова. Корабель виявили ще в 2015 році на глибині 40 метрів.

Він став першим пароплавом, який пройшов по Суецькому каналу в листопаді 1869 року. На ньому перебувала делегація Росії, у складі якої був Айвазовський - він повинен був відобразити канал і церемонію його відкриття.

Нагадаємо, дослідники показали найбільш стародавній корабель у світі зі скарбами на борту. Ймовірно, на борту цього судна в давнину транспортували найбільш ранні промислові вироби у світі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники натрапили на давньоєгипетський корабль особливої конструкції. Хоча корабель перебував у воді не менше 2000 років, збереження його була винятковим.

Також "Знай.uа" писав, чому легендарний корабель "Титанік" досі не підняли на поверхню. Вчені також зазначили, що якщо не вживати заходів для рятування судна, то через 15-20 років воно може бути повністю знищено.