З цією пташкою пов'язана не одна легенда, міф і прикмета. Найвідоміший звичай – запитувати у зозулі: "Скільки мені років жити залишилося?". Відомо, що у східних слов'ян існує повір'я, що під осінь зозуля зникає, перетворюється в шуліки і відлітає в царство мертвих. Саме тому, прилітаючи навесні, вона несе сумні звістки про нещастя, хвороби, смерті.

У той час як у фольклорі слов'ян Західної Європи кажуть, що зозуля безсмертна віща птиця, вона не вмирає, ніколи і тому все знає.

Стародавні слов'яни на Русі були переконані, що зозуля – це втілення богині Живи, птиця, здатна безперешкодно літати між нашим світом і Вирием. Тому вважалося, що зозуля знає час народження і смерті кожної людини.

Таким чином, зозулю можна питати не тільки про смерть, але і те, скільки залишилося ходити в дівках, скільки буде дітей, скільки проживете в шлюбі. Наші предки саме так і робили, а до наших днів дійшов тільки звичай питати зозулю про те, скільки залишилося жити.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Вважалося, якщо встати до зорі, вийти в поле і почекати, коли сонечко почне підніматися. Саме в цей момент зозуля подає свій голос і саме тоді треба запитати у неї, скільки ще чекати на свого судженого.

За легендою, зозуля дуже благоволить до чекають любові молодим особам, тому завжди намагається відповісти чесно.

Крім того, наші предки у вигляді зозулі уявляли душу померлого. Вважалося, що в образі зозулі загиблий чоловік прилітає на землю, щоб поговорити з рідними. Також ця птиця часто виступала у вигляді вісниці з того світу або в ролі посередника між світом живих і світом мертвих.

Також вважалося, що людина буде весь рік, що залишився займатися тим, що він робив, коли почув зозулю перший раз у році. А фермерські наймити в Шропширі раніше мали звичай кидати всі справи після того, як почують зозулю і потім весь день гуляти.

Ще одна слов'янська легенда свідчить, що зозуля – це душа жінки, яка втратила свого чоловіка. І її ку-ку — це поклик, благальний заклик повернутися.

Пам'ятаєте, напевно, що в селах ще з далеких часів матерів-одиначок називали зозулями. Це саме вони втрачали свою любов, і саме їм протегувала зозуля.

Тому саме їй, вічно оплакивающей душі, молоді дівчата й довіряли відміряти строк до свого заміжжя. Також зозулю можна було розповісти про свою нещасливу любов. Вважається, що зозуля може забрати в інший світ неподілене почуття.

Однак, цікавий той факт, що насправді не кує самка зозуля, а самець кукуш. Це він так закликає своїх шанувальниць оцінити свої чоловічі таланти і достоїнства. Як би там не було, але завжди дуже добре на душі стає, коли в лісі, під скрип повільно хитних дерев почуєш це заповітне ку-ку.

Нагадаємо, як у замку Любарта з'явилися привиди молодих дівчат.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вираз "безумный як капелюшник", який дав ім'я персонажу з книги Л. Керролла, прийшов з 19 століття.

Також "Знай.uа" писав, що означають два пальця у англійців. Стара і патріотична легенда.