Історія Києва налічує як мінімум 1200 років і за цей час місто встигло обрости неймовірною кількістю міфів і легенд. Частина з них стосується легендарного київського Змія Горинича.

Змій Горинич - це казковий і билинний персонаж вогнедихаючий дракон, який представляє сили зла. Головною його рисою є наявність кількох голів. В різних легендах від трьох до дванадцяти.

Одна з найцікавіших легенд пов'язує Змія Горинича з районом Оболонь. Природно, що за стільки років у цій історії виникло безліч інтерпретацій, однак, головне в її змісті наступне.

Так Київ страждав від злодіянь Змія Горинича, який часто нападав на місто та наганяв страх і жах на городян. Хитрий змій забирав красивих дівчат, яких більше ніхто не бачив.

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У той же час на київських землях жив богатир Добриня Микитич, якому вже настав час одружитися. Але йому це не вдавалося дуже довго, тому що як тільки він закохувався в якусь киянку, вона незабаром зникала.

Добриня вирішив з цим покінчити, оскільки поки справа дійде до весілля, жодної красуні в місті може не залишитися. Богатир одягнув всі свої військові обладунки, сів на коня і поїхав в Пучай-річку або Почайну. День був спекотним і він вирішив скупатися. Він переплив на другий берег, тобто на Оболонь, у володіння Змія, але не знайшов його там.

В цей час Змій Горинич якраз повертався з полювання, та, побачивши Добриню, накинувся на нього. В результаті поєдинку, богатир здобув перемогу. Змій став благати про пощаду і пообіцяв більше не красти дівчат.

Але немає віри злим силам. Горинич незабаром вкрав дочку самого київського князя. Добриня був в люті, не стримав Змій своє слово. Зрештою вбив він Горинича, звільнивши Київ від його зла.

Однак існує кілька фіналів: в одному говориться, що змія переміг богатир Добриня Микитич, в іншому - що його ніхто не зміг подолати, а тільки загнати лиходія вглиб печери; третя - змій і зараз живе під фундаментом Кирилівської церкви.

Одна з легенд пов'язана з давнім київським храмом тієї місцевості - Кирилівською церквою. Кажуть, що від цієї церкви ведуть печери до південної околиці Києва, а саме до місцевості, званої як "Церковщина". Однак, про ці підземні ходи ніхто точно нічого не знає.

Згідно з міфом, у цих печерах жив і навіть зараз живе той самий легендарний Змій Горинич, причому його печера настільки глибока, що веде в пекло.

До речі, зовсім поруч з цим місцем, на Смородинському узвозі, знаходяться ще печери. Деякі легенди стверджують, що Змій Горинич жив саме в цих підземних ходах, і сюди приводили молодих хлопців в жертву звірині, і тут його переміг богатир Кирило Кожум'яка.

Нагадаємо, як Сварог з'явився в слов'янській культурі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Пандора стала першою жінкою на землі. Давньогрецька міфологія каже, що ця жінка, створена богами.

Також "Знай.uа" писав, як світлі істоти русалки стали нечистю.