Мільйон років тому первісні люди полювали один на одного. Іспанські вчені стверджують, що в той час канібалізм був стратегією виживання на високому рівні.

Homo antecessor або людина попередник жив на Землі в період 1.2 мільйона – 800 000 років тому. Вона є найбільш древнім гомінідом в Європі. Вперше про неї дізналися завдяки розкопкам в районі іспанського міста Бургос. Старший за неї лише дманіський гомінід, останки якого були знайдені в Грузії.

Homo antecessor

Більшість антропологів вважають, що Homo antecessor – це прямий попередник гейдельберзької людини. Не виключено, що вона є загальним предком неандертальця і Homo sapiens.

Homo antecessor

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Археологи виявили під час розкопок у Сьєрра-де-Атапуерке скам'янілості. Вчені з іспанського Національного дослідницького центру по еволюції людини (CENIEH) повідомили, що вони містять безперечні ознаки канібалізму. Це є доказом того, що людина попередник була канібалом.

Homo antecessor

Цікавим фактом є те, що іспанські антропологи розглянули канібалізм з незвичайної точки зору. Вони порівняли ризики полювання на тварин і людей, а також поживні переваги. Отримані дані говорять про те, що первісні мисливці прагнули отримати за мінімальну вартість максимальну вигоду.

Розкопки

Автори дослідження відзначили:

"Канібалізм – це давня і широко поширена практика в людських спільнотах. Але зміст і причини поїдання інших людей досі бурхливо обговорюється спеціалістами. Існує кілька пояснень канібалізму: від культурних і соціальних мотивів до виключно поживних причин".

Джеймс Коул, британський археолог, теж вивчав харчову цінність людського тіла в контексті палеолітичної епохи. Вчений прийшов до зовсім інших висновків. На його думку, причиною канібалізму була не необхідність харчування, адже цінність людського тіла як м'яса істотно поступається потенційній здобичі палеоліту за калорійністю. Коул вважає, що канібалізм був зумовлений культурними і соціальними причинами.

Нагадаємо, суворі умови перетворили неандертальців на канібалів.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв: ці доісторичні жінки відкрили вченим велику таємницю про походження людства.

Також портал "Знай.uа" писав: неандертальці залишили свій "слід" в ДНК сучасної людини.