Леонардо да Вінчі, який жив у 1452-1519 роках, був художником і винахідником, чиї таланти охоплювали архітектуру, анатомію, інженерію і скульптуру, а також живопис.

Відомо, що легендарний митець епохи Високого Відродження Леонардо да Вінчі не зміг завершити з якихось причин безліч своїх робіт. Найвідоміша його незакінчена робота – це "Мона Ліза".

Раніше фахівці припускали, що да Вінчі пережив інсульт через специфічну дієту середньовіччя і був частково паралізований.

Проте, нове дослідження вчених визначило зовсім іншу, несподівану причину. Окреме дослідження, опубліковане в минулому місяці, підтвердило нову теорію, повідомляє видання LiveScience.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Так експерти стверджують, що художник знепритомнів, впав і пошкодив руку. Через падіння він згодом не міг тримати пензель і далі писати картину.

Дослідники Давид Лаццері і Карло Россі припустили, що у художника розвинувся параліч ліктьової кістки в результаті травматичного пошкодження нерва.

Ліктьовий параліч — це стан, при якому пальці стають зігнутими, як кігті тварини, через ушкодження ліктьового нерва - основного нерва, що проходить від шиї до пальців.

В якості доказу вони показали портрет да Вінчі, зроблений червоною крейдою в XVI столітті італійським художником Джованні Амброджо Фігінона, на якому він зображений з рукою, обернутою в тканину, що нагадує пов'язку. Крім того, права рука художника підвішена в такій позі. Хоча він в основному писав лівою рукою, є вказівки на те, що він малював картини саме правою рукою.

Як запевняють вчені, положення рук, як на картині неможливо прийняти після інсульту. Крім того, оскільки Леонардо не відчував зниження когнітивної здатності або будь-яких інших проблем з рухом, інсульт не міг бути причиною проблем з рукою, відзначають дослідники.

"Замість того, щоб зображати типову стиснуту руку, що спостерігається при м'язовій статичності після інсульту, картина пропонує альтернативний діагноз", — говорить Лаццері.

Він також зазначив, що літні люди нерідко падають в непритомність і отримують подібні травми. Про те, що у да Вінчі точно були проблеми з руками, говорить і той факт, що багато його пізніх картин залишилися не завершені.

Ще одне свідчення, що підтверджує альтернативну версію, – щоденниковий запис одного з учнів Леонардо про відвідини будинку художника в 1517 році.

Учень Антоніо де Беатис писав: "Не можна чекати від нього більш гарної роботи, так як у нього паралізована права рука. І хоча мессер Леонардо більше не може малювати з притаманною йому солодкістю, він все ще може творити і навчати інших".

Дослідження можливо продовжиться роботою з вивчення того, чому Леонардо не закінчив ряд картин, включаючи його портрет Мони Лізи.

"Через п'ять століть після його смерті, протягом яких тисячі вчених читали його роботи, обговорювали його відкриття і досліджували його життя з усіх точок зору, все ще є багато всього, що нам потрібно дізнатися про Леонардо да Вінчі, людину відродження", – вважає Лаззери.

Нагадаємо, нова знахідка допоможе вченим витягти ДНК великого генія да Вінчі. Знахідку також покажуть всім бажаючим вперше в історії в музеї Ideale Leonardo da Vinci.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Леонардо да Вінчі виявили відхилення, яке багато чого пояснює. Деякі відомі художники також страждали на цю недугу.

Також "Знай.uа" писав, італійські вчені розкрили головний секрет Леонардо да Вінчі. Директор флорентійського музею Ейке Шмідт назвав відкриття "справжньою революцією у вивченні творчості Леонардо".