Британські фахівці знайшли прижиттєвий портрет Леонардо да Вінчі, який всі ці довгі роки ховався серед документів самого художника. Портрет знайшли під час аналізу документів, що зберігаються у Віндзорському замку. На ескізі зображений бородатий чоловік. Про це повідомляє Independent.

Мартін Клейтон, керівник відділу гравюр і малюнків в Трасті Royal Collection, визначив обличчя, коли готував малюнки, що зберігаються в Віндзорському замку, для виставки. Малюнок буде одним з 200 експонатів на найбільшій виставці робіт Леонардо за більш ніж 65 років.

Відомо, що ескіз покажуть на відкритій експозиції в Букінгемському палаці 24 травня, також відвідувачі зможуть побачити анатомічні малюнки самого Да Вінчі і багато чого іншого. Всі вони були придбані королем Карлом II в XVII столітті і з того часу зберігалися в британських фондах.

Портрет Леонардо да Вінчі

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Обличче перебуває на аркуші паперу, на якому також були представлені роботи художника з вивчення кінської ноги для кінного пам'ятника на замовлення французького короля.

Встановлено, що портрет зроблено одним із учнів. На ньому Леонардо 67 років. Він виглядає трохи втомленим і сумним. Йому було близько 67 років, і він знав, що помирає. Параліч лівої руки позбавив його можливості малювати.

Як з'ясували фахівці, малюнок був зроблений незадовго до смерті художника 1519-го.

На нещодавно ідентифікованому нарисі Леонардо "виглядає більш вдумливим, більш неспокійним. Це може бути тривіально як витвір мистецтва, але це надзвичайно важливо, навіть зворушливо, як запис самої людини" – сказав Мартін Клейтон, керівник відділу гравюр і малюнків в Трасті Royal Collection.

Другий з двох відомих портретів був зроблений приблизно в той же час учнем Леонардо Франческо Мельци.

Портрет людини в червоному меле

Є також Туринський малюнок старого "Портрет людини в червоній крейді, який Леонардо приписав як автопортрет.

It's the 'closest we get to a snapshot of Leonardo during his own lifetime’

Geplaatst door The Independent op Donderdag 2 mei 2019

Нагадаємо, Леонардо да Вінчі раптом з'явився посеред поля через 500 років.

Як повідомляв портал "Знай.uа", італійські вчені розкрили головний секрет Леонардо да Вінчі. Директор флорентійського музею Ейке Шмідт назвав відкриття "справжньою революцією у вивченні творчості Леонардо".

Також "Знай.uа" писав, в паризькому Луврі безуспішно намагаються з'ясувати, де знаходиться "Спаситель світу".