Італійські дослідники з галереї Уффіці, музею у Флоренції, довели, що великий Леонардо да Вінчі був амбідекстром, це означає, що його права рука була такою ж спритною, як і ліва. Про це повідомляється в прес-релізі на Phys.org.

Геній епохи Відродження вмів писати і малювати обома руками. Такий факт вдалося підтвердити завдяки одній з картин автора – "Пейзаж Арно".

Художник написав її, коли йому був 21 рік – в 1473 році. На ній да Вінчі змалював долину річки Арно, що протікає через Флоренцію, з замком Монтелупо.

Пейзаж Арно

У верхньому лівому кутку, в його власному характерному зеркалаьному листі написано: " у день снігу - чуда Св.Марії, 5 серпня 1473 "

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Цей ескіз тільки контурами показує долину, оточену пагорбами, горизонт, і, з маленьким зусиллям уяви, - море. Ймовірно, спочатку робився начерк олівцем з натури, а потім - ручкою і чорнилом.

На зворотному боці полотна майстер зробив напис і отзеркалив його на бік пейзажу. Вчені встановили, що один напис да Вінчі зробив лівою рукою, іншу - правою.

"Порівняння двох написів підтверджує нам, що Леонардо був амбідекстром. Насамперед, вони обидві нанесені від руки самим художником (як і ескізи голови і людської фігури на зворотній стороні аркуша), тому що написані однаковими чорнилами (які він використовував, щоб намалювати велику частину пейзажу)", йдеться в повідомленні Галереї Уффіци.

Відомо, що Леонардо да Вінчі народився лівшею і користувався дзеркальним письмом, тобто його тексти потрібно читати справа наліво. Подібний феномен часто виявляється у дітей-лівшів. Проте вчені вважають, що ще в ранньому віці художник навчився використовувати обидві руки.

"За спостереженнями за його почерком, у тому числі написами на цьому малюнку, стає зрозуміло, що його писання правою рукою було добре сформованим", – наголосила мистецтвознавець Сесілія Фрозиніні.

Дослідження було завершено перед поверненням малюнка у місце народження Леонардо, Вінчі, в рамках виставки, присвяченої 500-річчю з дня його смерті.

Директор флорентійського музею Ейке Шмідт назвав відкриття "справжньою революцією у вивченні творчості Леонардо".

"Елементи, які виникли під час цієї дослідницької кампанії, відкривають нові перспективи в інтерпретації малюнка 8P і те, як художник "будував пейзаж",техніку і навіть його звички і навички письма", — сказав Шмідт.

Нагадаємо, дивовижні факти з життя неймовірного Сальвадора Далі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", реставратори виявили ранню роботу живописця Сандро Боттічеллі.

Також "Знай.uа" писав, у Лондоні виявлена схованка Ван Гога. Серед знайдених речей — молитовна книга, страхові документи і кілька аркушів паперу з намальованими аквареллю квітами.