Група археологів, яка проводила розкопки в єгипетському місті Луксор, у знаменитій на весь світ Долині Царів, на західному березі Нілу, подарувала світові нову фантастичну знахідку, яка є практично безцінною для історії людства.

Так, за словами дослідників, вони знайшли унікальну гробницю з муміями 13 століття до нашої ери. Про це повідомляє Euronews.

У гробниці були виявлені два саркофаги, у кожному з яких знаходиться мумія.

Як повідомив міністр у справах старожитностей Халед аль-Анані, у гробниці були виявлені мумії жерця та його дружини, декоративні саркофаги, більше тисячі статуеток, кольорові малюнки, що зображують сім'ю фараонів, і інші не менш важливі цінності.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Крім всього вище перерахованого, в могилі знайшли величезну колекцію з глиняних горщиків різних форм і розмірів. Ймовірно, що вони використовувалися в давнину для бальзамування. Більшість предметів відмінно збереглися, незважаючи на вік.

Як уточнили археологи, стародавня гробниця розташована в некрополісі Драа Абул Нагаа, розташованому поруч зі знаменитою Долиною Царів.

"Знайдена усипальниця стіни, якою вкриті різнокольоровими фресками із зображенням Яхмос-Нефертарі і її сина фараона Аменхотепа I. Виявлені два добре збережених саркофаги, в яких знаходяться мумії", - повідомляє Халед аль-Анані.

На думку фахівців, які вже встигли перевести стародавні тексти на деяких стародавніх артефактах, в гробниці був похований сановник на ім'я Ау-Сахрат, який при житті обіймав посаду міського судді і жив в епоху фараонів XVIII династії, яка правила Єгиптом з 1550 по 1292 роки до нашої ери.

Як зазначили вчені, інформація про гробниці була відома археологам з початку ХХ століття, але знайти вхід у неї вдалося тільки в березні нинішнього року. У похованні, крім розфарбованих трун з муміями, було знайдено приблизно 1050 артефактів, включаючи похоронні маски і кілька сотень мініатюрних ритуальних статуеток — ушебті, зроблених з фаянсу, теракота і дерева.

Крім основного залу, в гробниці є ще дві камери, до вивчення яких археологи вже приступили. І можливо незабаром вразять світ новою знахідкою.

Варто відзначити, Долина Царів на західному березі Нілу стала знаменитою після знахідки Говардом Картером гробниці Тутанхамона 1922 року.

Традиція поховання фараонів в Долині Царів зберігалася протягом 5 століть. Початок їй поклав Тутмос I, який, побоюючись розграбування власної гробниці, наказав побудувати усипальницю в недоступній для злочинців частині країни.

НА даний час Долина Царів налічує 64 виявлені гробниці. Кожній з них присвоєно номер, однак визначити, хто у них був похований, вдавалося не завжди.

У деяких усипальницях знаходяться мумії нецарских персон, що ще більше ускладнює завдання.

Нагадаємо, однією із самих незвичайних і химерних характеристик статуй Стародавнього Єгипту є те, що у більшості з них, а тому числі і у Великого Сфінкса, який стоїть на плато Гізи біля Великих пірамід, відсутні носи.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені назвали справжню причину виникнення пірамід.

Також "Знай.uа" писав, археологи натрапили на страшну могилу вагітної жінки.