У всі віки людство прагнуло до досконалості, намагаючись підкреслити свою красу за допомогою різних косметичних засобів. З сторіччя до сторіччя косметика, звичайно, змінювалася, і з приходом кожної епохи змінювалися і естетичні ідеали.

Ми розповімо якою косметикою користувалися жінки в різні епохи:

ХХХІ століття до н. е. ХХV ст. до н. е.

У спекотній Месопотамії очищати шкіру воліли содою, а після на обличче і тіло наносили оливкову олію.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

ХХV ст. до н. е. ХV вік до н. е.

Лікарі Харапської цивілізації використовували для створення косметичних засобів рослинні інгредієнти. У красунь повинна була бути ідеально біла шкіра. У складі відбілюючих засобів часто входили екстракти отруйних рослин, наприклад, витяжка з дерева нім, яка при тривалому використанні може викликати відмову нирок і ушкодження печінки. До речі, така витяжка донині популярна в індійських рецептах. Про це повідомляє Навколо Світу.

ХХ вік до н. е. III століття н. е.

У Стародавньому Єгипті були популярні очищаючі креми з тваринного або рослинного жиру, змішаного з подрібненим лаймом і ароматичними маслами. Засіб витримували ємності з пахучих сортів дерева і використовували замість мила.

V вік до н. е. V вік н. е.

У Стародавньому Римі в крем насичений жирними оліями стали додавати крохмаль, який вбирав зайвий жир. Цей прийом використовують і в сучасних засобах.

ХІ–ХІІІ століття

У Середньовіччі цінувалася чистота. У трактатах, написаних напівлегендарною жінкою-лікарем з Італії Тротуле Салернскою, пропонувалося вмиватися з милом тваринного жиру, а потім наносити мазь з винної кислоти, змішаної з рослинним маслом. Пом'якшувати шкіру після кислоти вона радила витяжкою з ячменю.

Звісно, Тротуле радила додавати в косметику ртуть, щоб вивести з-під шкіри черв'яків, які, на думку лікарів того часу, викликали акне і лущення. Хто ж знав, що ртуть небезпечна для життя.

ХIV століття

Автори трактату ХIV століття Tresor de Beutat, радять використовувати зварених їжачків або жаб'ячу кров, а для пілінгу - фекалії собак, козлів і волів.

ХVI століття

Красуні епохи Відродження активно користувалися водою з екстрактами ароматичних рослин та духами на олійно-спиртовій основі. Жінки вищого кола наносили на обличче отруйні білила зі свинцем. Красуні бідніші задовольнялися білилами з борошна і жили довше і здоровіше.

ХІХ століття

Наприкінці століття німецькі вчені виявили, що розчин трихлороцтової кислоти легко видаляє з обличчя огрубілий верхній шар шкіри. Мило почали робити промисловим способом.

Нагадаємо, якою косметикою користувалися дами століття тому.

Як повідомляв портал "Знай.uа", цими магічними секретами краси Клеопатри користуються і в наші дні.

Також "Знай.uа" писав, жорстокі звичаї вікторіанської епохи, яких дотримувалася кожна красуня.