Групі дослідників з Великобританії вдалося виявити численні свідоцтва хвороби Педжета в кістках людей, які жили на північно-заході Британії в XII-XVI століттях нашої ери. Як вважають фахівці, їх відкриття дозволить пролити світло на причини появи загадкової хвороби. Подробиці опублікували у статті на порталі PNAS.

На цей раз археологи знайшли свідчення хвороби Педжета в кістках людей, які жили біля середньовічного абатства Нортон в Чеширі. Саме тут, на місці середньовічного цвинтаря, вчені почали масштабні розкопки.

Абатство Нортон в Чеширі

Експерти відзначили, що хвороба найбільш поширена серед людей британського походження, особливо в районі навколо монастиря Нортон. Більш ранні свідчення натякали, що хвороба, можливо, саме там і з'явилася.

Вчені виявили ознаки хвороби у 16% з 130 знайдених скелетів, на даний момент у Британії цей показник становить 2%. Дослідники також з'ясували, що захворювання сильніше впливало на скелет, ніж в наші дні.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Кістка, уражена хворобою Педжета

Хвороба явно була більш смертоносною, так як багато хто з хворих помирав у віці до 35 років. З цих причин команда підозрює, що тодішня форма захворювання трохи відрізняється від тієї, яка спостерігається у сучасних пацієнтів.

Вчені вважають, що їх робота привела до розуміння історії хвороби Педжета, і що необхідні додаткові дослідження, щоб розвинути успіх. Дослідження було зосереджено на вивченні історії хвороби.

Варто відзначити, що хвороба Педжета – це захворювання, при якому кістки ростуть і відновлюються не так, як їм належить. В результаті кісткова тканина стає пористою і неміцною і найменший механічний вплив з боку може привести до переломів.

Причини розвитку хвороби донині залишаються загадкою для вчених і медиків, повне відновлення від неї на даний момент неможливо.

Як припускають фахівці, поява хвороби Педжета може бути обумовлена генетичними або екологічними факторами, але їх вплив невідомий.

Нагадаємо, археологи знайшли ворота у світ давньої цивілізації. Провидець повідомив, що вченим не потрібно було нічого чіпати, адже вони запустили тимчасову бомбу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", археологи натрапили на страшну могилу вагітної жінки.

Також "Знай.uа" писав, чому вчені приховують правду про велетнів.