Дослідники давно звернули увагу на особливість давньоєгипетських творів мистецтва – практично у всіх з них відсутній ніс. Причому стосується це як скульптур божеств, так і правителів. Вчені прийшли до висновку, що у вирішенні винна не тільки час, але і навмисні зусилля.

Едвард Блейберг, куратор Бруклінського музею вважає, що дана форма каліцтва могла з'явиться з-за грабіжників могил, які намагалися таким чином перешкодити злим духам помститися.

Ніс, як елемент статуї може бути легко знищений під впливом природних сил протягом тисячоліть. Однак дослідники помітили, що знищені носи також присутні на зображеннях, які зроблені на плоских плитах. Це прямо вказує на навмисні і зовсім не випадкові дії.

Дослідники вважають, що грабіжники таким чином хотіли "відключити силу зображення".

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж
Показати ще

"Пошкоджена частина тіла більше не може виконувати свою функцію. Таким чином, втрачаючи ніс, статуя втрачає здатність "дихати", - вважають експерти.

Грабіжники вважали, що таким чином "вбиваючи" статую вони можуть бути впевнені, що духи не прийдуть за ними, щоб помститися. Адже для древніх єгиптян статуї були своєрідним "вмістилищем душі того, кого вона зображує.

Нагадаємо, як українській мініатюрист створював шедеври, що підкорили світ. Це історія майстра, який блоху підкував і дівчинку з парасолькою на ніс комара посадив.

Як повідомляв Знай. ua, дослідники вирахували, де мешкали люди-хоббіти. Досі про життя цих гомінідів було відомо дуже мало.

Знай. ua писав, що вчені з'ясували, чим стародавні люди займалися у Стоунхенджа. Ці збори можна вважати першими культурними заходами, які об'єднували всіх жителів острова.