Чи знали ви як виникли Карпати? Прадавня українська легенда розкриє вам цю таємницю. Гадаємо, що її, хоч раз у житті, має прочитати кожен. А коли приїдете в гори, то буде над чим поміркувати.

Так, колись наші землі були суцільними рівнинами, яким кінця-краю не було видно. Землі багаті були: шовкові трави, вічнозелені смереки й ялини, могутні дуби й явори, берести й тополі. Річки блакитні як небо, багаті на рибу велику й малу.

Господарем цієї долини був велетень на ймення Силун, від кроку якого земля здригалася. Силун був добрий ґазда. Його господарству кінця й краю не видно було, та злий він був і жадібний.

Жив цей ґазда у прекрасному палаці: з білого мармуру, з високими шпилями, які сягали аж до самих хмар. Палац був вибудуваний на труночку, висипаному людськими руками, мав стільки кімнат, що легко можна було заблукати.

Вночі Силун спав у золотій колисці, вистеленій дорогими килимами. А вдень звик відпочивати у срібленому кріслі. Сам Силун до роботі не ставав.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Землю на широкій долині обробляли слуги. Також хліб вирощували, за худобою доглядали, птицю годували. Бідні люди мучилися, від світанку до світанку, працювали у поті чола, примножували багатства та не свої.

Силунові невільники жили не в палаці, а далеко від нього, в дерев'яних зрубах та землянках. Не хотів господар, щоб у світлицях смерділо гноєм чи людським потом. Ніхто не мав права покидати володіння господаря і йти собі шукати іншої роботи. Мусили жити і вмирати кріпаками.

Поміж цієї челяді служив у Силуна один парубок Карпо Дніпровський, який прийшов від берегів Дніпра. Ще десятирічним хлопчиком він подався у мандри щастя шукати. Адже батько помер, а мати жила бідно.

Служив Карпо рік, другий, п'ятий. Як і всі, косив траву, орав сіяв і збирав. Не тільки за себе працював, а й іншим допомагав. Полюбили його всі кріпаки.

Карпо терпіти не міг тих, хто панові низько кланявся. Тяжко йому було дивитись, як Силун усе забирає, а народ голодує.

Як виповнилося Карпові 20 років, вирішив час до матері повертатись. Був певний, що за добру працю пан йому гарно заплатить і він, Карпо, повернеться до матері не з порожніми руками.

Раз уночі він вийшов надвір і побачив раптом якусь тінь. Скоро впізнав Силуна. Той ішов подивитися, як худоба ночує. Карпо подумав, що саме час поговорити з паном.

— Чому ти тут, Карпе? — озвався Силун, упізнавши хлопця.— Чи не дівча виглядаєш? — Не дівча,— відповідає Карпо, — а вас, світлий пане. Маю з вами поговорити. Служив я вам довго й чесно, та маю додому вертатися, аби матінку живою застати... Платню за службу хочу попросити.

Силун було подумав, що кріпак жартує, бо досі ніхто не наважувався на таке. Та й платні ніхто не вимагав. Але Карпо й не думав відступати:

— Я чесно служив, світлий пане. І моя робота, гадаю, щось коштує. — Нікуди не підеш! — розізлився пан.— То вже я знаю, коли й куди мої слуги повинні ходити. — Я піду, пане,— настоював Карпо.— Лише ще раз вам мушу сказати, що моя робота чогось коштує.

Це вже була нечувана зухвалість, якої пан простити не міг.

— Туди, під землю, тебе відпущу! — лютився він, показуючи пальцем униз і приступаючи до парубка.— Там буде твоя платня.

Та хлопець не відступив ані на крок.

— За мою роботу, пане, прийдеться платити,— ще раз нагадав, ніби й не чув панської погрози.

Скипів Силун, аж очі кров'ю налились, а з рота вогонь сапнув. Схопив Карпа підняв і вдарив ним об землю. Ударив так, що аж яма зробилася. А парубкові й нічого не сталося.

Мабуть, земля йому силу подарувала за працю важку його. Схопив Карпо Силуна, вдарив ним об землю, далі ще раз і ще раз, не витримала матінка-землиця, розкололася. Опинився нестерпний пан у підземній печері, в яку гадав загнати непокірного слугу.

Земля закрилася, тай не пустила на поверхню Силуна. Вдавався пан до своєї сили.

Вдарив ногою у земну кору — вона вигнулася, та не відчинилася, вдарив другою — вигнулася ще більше, а відчинитися не хоче. Пробував головою пробивати, плечима витискати — марно, кулаками гатив — теж не допомогло.

Та від його ударів на землі гора за горою робилася, і чим дужче кидав собою Силун-велетень, тим вищі гори піднімались навколо. А найдужче бив собою там, де Гуцульщина, і там гори вигналися найвищі.

Як уранці повставали наймити то побачили навколо — гори, а там, де був палац, нічого не лишилося, усе провалилося у прірву. Раптом з-під землі вдарила вода, заповнила ту прірву. Чудувалися люди, а скоро зібралися на велику раду: як далі жити.

Вирішили в цьому краї залишитися. Озеро назвали Синевірським, бо було синє-синє, як небо. А горі на честь Карпа назвали Карпатами.

Нагадаємо, колись найбільшим в Карпатах було озеро Шибене. У мережі показали старовинні знімки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у мережу злили казкові 100-літні знімки вулиць Києва.

Також "Знай.uа" писав, історію старовинних замків України, про яких мало хто знає.