Експедиція Пекінського інституту геології і геофізики знайшла в заплаві Янцзи в мулистих відкладеннях на глибині понад три метри глиняну миску із скам'янілою локшиною, яка нагадує спагетті довжиною до півметра.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяСхоже, що давня суперечка про те, хто першим винайшов макаронні вироби – італійці, араби або китайці, назавжди вирішена на користь останніх.
І саме перед китайцями любителі пасти повинні зняти свої реальні або уявні капелюхи.
Як зазначають вчені, імовірно, селище стародавніх китайців було накрите грязьовим зсувом, що зберіг побутову посудину з їжею.
Вік знахідки неймовірний – 4000 років, вона майже на дві тисячі років старша відомих згадок про макаронні вироби в Китаї і набагато древніша за появу подібних продуктів в Європі або на Близькому Сході.
Вивчення ДНК, яка зберіглася в локшині, показало, що основою для виготовлення продукту було борошно з двох місцевих видів проса.
У стародавньому Китаї просо було основною сільськогосподарською культурою. І лише за часів династій Тан і Сун, а це з 618 по 1279 рр. вже нашої ери, серед китайців стає популярною пшениця.
Існує також легенда, як локшина потрапила до Європи. Вона свідчить, що в Європу пасту привіз знаменитий купець і мандрівник з Венеції Марко Поло. Він тоді якраз повернувся зі своєї китайської мандрівки.
До цього моменту найбільш рання згадка про локшину була знайдена в книзі майже 2000-річної давності. Написана ця книга була за часів династії Східна Хань. Про це розповів археолог Лу Хоюань з Китайської академії наук.
Як повідомляв портал "Знай.uа", у Східному Китаї група дослідників натрапила на кілька тисяч керамічних і фарфорових виробів, виготовлених під час правління династії Суй (581-618 р. н. е.).
Також "Знай.uа" писав, нещодавно дослідники з'ясували, що на території Великобританії пивоварінням займалися ще в Залізному столітті. Докази цьому дослідники знайшли під час будівництва нової дороги між Кембриджем і Гантингдоном.