Найзагадковіші варвари середньовічної Європи, які змушували тремтіти своїх ворогів, –це пікти. Ці давні мешканці північної Шотландії говорили невідомою мовою, носили хитромудрі татуювання, правили морями і практикували спадкоємність по жіночій лінії.

Ми розкажемо найцікавіші факти про цей таємничий стародавній народ.

Татуйовані вороги вікінгів

По суті, пікти були конфедерацією племен, які об'єдналися для боротьби із спільним ворогом. Римляни завжди терпіли невдачу в бою з ними. Пізніше пікти об'єдналися проти вікінгів.

Популярні новини зараз
Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Українці ризикують залишитися без роботи та соціальних виплат Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям
Показати ще

Однак, до 900 року вони повністю зникли з історичних записів, мабуть, через злиття з культурою південних шотландців. Деякі сучасні вчені стверджують, що вони називали себе "пехт" ("предками").

До середини 9 століття вікінги знищили королівство піктів.

Найславетніший король піктів – Кеннете I Макальпіне, народжений близько 810 року від батька-галла, короля Альпіна II і принцеси піктів, скористався відсутністю влади і вирішив об'єднати піктські і гельські королівства. Легенда свідчить, що сім королівських будинків піктів, очолюваних Дрестом Х, виступили проти Макальпина. Але злиття все ж сталося.

Практично всі відомості про піктів збереглися лише в записах їх ворогів. У 297 році римський письменник Евеній вперше посилався на жителів півночі від стіни Адріана як на "розписаних" або "розфарбованих".

Ірландці посилалися на піктів як на "круїтні" або "розмальованих людей". Ця близька паралель до римської назви припускає, що "Pict" було самоназвою північних шотландців.

Загадковий мова

Єдине, що залишилося від цієї таємничої мови це назви місць, ряд особистих імен і таємничі піктські наскальні малюнки.

Одні вчені вважають, що пікти говорили на мові корінних народів, можливо, на мові бронзового століття, який був ближче до баскської, ніж до кельтської.

Інші дослідники впевнені, що пікти говорили на древнекельтській мові, яка була схожа на бриттську, сьогодні все ще зустрічається в Уельсі.

Існує і третя теорія – вони говорили на гойдльській мові, занесеній на їх територію ірландцями. Пікти також перейняли огамічний лист, який виник в Ірландії.

Спадкоємність за жіночою лінією

У "Церковній історії народу англів" Біда Високоповажний зазначає, що, коли пікти прибули до Британії через море з Скіфії, у них не було жінок, і вони шукали наречених в ірландських скотів.

Скотти надавали їм жінок за однієї умови: "вони повинні були обирати короля за жіночою королівською лінією, а не за чоловічою". Написана в XIV столітті, "Піктська хроніка" перераховує королів і тривалість їхнього правління.

Розмальовані піктські камінчики

Ця невелика галька з кварциту була розмальована простими символами.

Згідно з місцевими віруваннями, їх називали "камінням-талісманами" або "холодними каменями".

Альтернативна теорія пропонує, що камені були боєприпасами для пращ, а "маркування" на них позначало власника.

Цікаво, що навіть в 1971 році ці магічні камені використовувалися для лікування хвороб як у тварин, так і у людей.

Військово-морська держава піктів

Група археологів в 2015 році знайшла форт залізного століття, побудований піктами. Це говорить про їхню могутність як військово-морської сили тих часів.

Даннікаер форт знаходився на скелі на висоті 6 метрів, потрапити туди можна було, піднявшись по прямовисній скелі. Побудований між 5 і 6 століттями, він був, ймовірно, частиною серії фортів, контролюючих східне узбережжя Шотландії.

Масивні камені, використовувані для побудови форту, були привезені з інших місць.
На них зустрічаються стилізовані малюнки риб і кілець з поламаними списами в них.

Живі донині

У 2013 році аналіз ДНК показав, що пікти цілком живі і здорові. Генетик Джим Вілсон визначив маркер Y-хромосоми прямих нащадків "розмальованих людей". З 1000 опитаних чоловіків з Шотландії 10 відсотків мають маркер R1b-S530. Менше 1 відсотка англійських чоловіків мають цю хромосому.

Пікти були також знайдені в Північній Ірландії, де 3 відсотки жителів є носіями R1b-S530. Однак тільки один учасник з 200 на півдні Ірландії мав цю Y-хромосому. З політичної точки зору, пікти, схоже, зникли після битви з вікінгами при Стратморі в 839 році і об'єднання Кеннетом Макальпіном галлів і піктів. Генетичний аналіз свідчить про іншу історію. Пікти все ще серед нас.

Нагадаємо, дослідники зі шведського Уппсальського університету стверджують, що знайдений скелет вікінга однозначно належить жінці.

Як повідомляв портал "Знай.uа", при проведенні археологічних розкопок в Данії були виявлені останки кішок часів вікінгів.

Також "Знай.uа" писав, історія унікальних островів Фарери, де живуть нащадки вікінгів.