Вікінги прославилися не лише завдяки запеклим боям, під час яких вони змітали все і вся на своєму шляху, але і завдяки своїм бенкетам, на яких столи ломилися від м'яса, а алкоголь лився рікою.

Ми розповімо, як харчувалися знамениті скандинавські воїни.

Раціон їх був досить різноманітний: м'ясо диких і домашніх тварин, фрукти, зернові культури, м'ясо птиці, риби, безліч овочів і злакових культур, яку вони самі вирощували і збирали.

Вони вирощували у себе в городах і збирали в дикому вигляді такі овочі, як редис, горох, квасоля, капуста, селера, шпинат, пастернак, ріпа і морква.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Вони також їли цибулю, гриби, і морські водорості, а зернові культури використовували для випічки коржів і варіння пива.

Вікінги були прекрасними мисливцями, так що не дивно, що їх раціон був набагато краще і різноманітніше, ніж в інших частинах середньовічної Європи. Цікаво, що вікінги не смажили м'ясо, а варили. Найбільш часто для м'яса і молока розводили корів.

Але не м'ясом єдиним харчувалися грізні воїни.
У раціон скандинавів також обов'язково ходили фрукти, овочі, молочні продукти і соняшникова олія.

Вікінги вирощували і їли різні види слив, терну і яблук, також висушували фрукти для більш тривалого їх зберігання.

Всі ці факти підтвердилися і завдяки археологічним розкопкам. Так в Дубліні були знайдені докази, що вікінги використовували кріп, гірчицю і насіння маку для додання смаку їжі. У похованнях Усеберге були знайдені сліди хрону, гірчиці, тмину і кресса.

Були знайдені також останки древніх загонів для тварин, що вказує, деякі фермери містили від 80 до 100 тварин.

У північних землях вікінги більше покладалися на полювання, а не на розведення тварин і промишляли полюванням на кабанів і лосів.

Природно вікінги любили рибу. У Балтійському морі і Атлантичному океані вони ловили макрель, пікшу і тріску, а в річках - молюсків і лосося. Не гребували північні рибалки і промислом тюленів і морських свиней, але вони зазвичай сушили і коптили їх м'ясо.

Археологам часто потрапляли в руки артефакти, які вказують на те, що вікінги їли часник, ягоди ялівець, дикий кмин, майоран, чебрець, м'ята, петрушка і любисток.

Потрапляли в середні століття в Скандинавії і екзотичні спеції завдяки торгівлі і мореплавання.

Воїни купували лавровий лист, насіння анісу, корицю, мускатний горіх, гвоздику, кардамон, імбир, шафран, кмин і перець.

Пили ж суворі північні воїни, крім пива, звичайну воду, молоко і медовуху.

Нагадаємо, грубий раціон сурових спартанців, від якого мурашки по шкірі.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, це найпоширеніші міфи про вікінгів, які варто забути.

Також портал "Знай.uа" писав, як пристрасть до їжі згубила Генріха VIII.