У Швейцарії, в Альпійських горах, група археологів натрапила на незвичайний артефакт, який на даний момент не має аналогів. Це бронзовий муляж людської руки, знайдений поряд з людським скелетом, на зап'ясті руки зберігся браслет із золотої фольги. Проте, вчені так і не прийшли до єдиної думки, як він використовувався.

Достовірно відомо, рука зроблена в глибоку давнину: це показало радіовуглецеве дослідження. Руку створили приблизно у другому тисячолітті до нашої ери.

Примітно, що в ті час були відсутні технології для подібного роду виробництва. Як люди могли створити фольгу? Також вчених хвилює особливий склад клею, який тримає браслет на муляжі.

За розміром вона трохи менша реальної людської руки, за вагою - більше, близько 500 грамів.

Популярні новини зараз
Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям
Показати ще

Біля "зап'ястку" дослідники виявили поглиблення, немов призначене для кріплення руки на жердину або щось накшталт скіпетру.

Як повідомив Андреа Шаєр з археологічної служби кантону Берна, артефакт знаходився в одній з могил разом з останками людини. Не виключено, що рука була протезом. Для таких висновків потрібно довести існування в 3-му тисячолітті до нашої ери розвинутої цивілізації на території Швейцарії.

В могилі знаходилися й інші цінні речі, наприклад, пластівці із золота, булава з бронзи і спіраль. Швидше за все, була розкопана могила знатної на той час людини. Штучна рука цілком могла бути символом влади.

Пізніше, частинки рослинного клею, які збереглися під золотою "манжетою" зробили можливим проведення радіовуглецевого аналізу. Результати дослідження підтвердили, що це дійсно древній артефакт, він був створений в бронзовому столітті між 1500 і 1400 роками до нашої ери.

Нагадаємо, унікальні твори мистецтва, міста, руїни, інтригуючі рідкісні гробниці і дивні скелети, знайдені археологами – все це дозволило дізнатися про стародавню грецьку цивілізацію цікаві подробиці.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці артефакти доводять, що професія археолога і справді сповнена загадок і дивовижних, часом зовсім вже незрозумілих знахідок.

Також "Знай.uа" писав, археологи натрапили на залишки давно втраченої доісторичної культури.