Дослідники зробили незвичайну знахідку в австрійському середньовічному замку під назвою Ленгберг, який знаходиться в Східному Тиролі.

Зазначимо, що перші згадки про замок відносяться до 1190 році, а нещодавно там було виявлено жіноча нижня білизна, якій, на думку вчених, вже більше 500 років.

Землетрус в 1976 році завдав серйозної шкоди будівлі, тому довелося проводити ремонтні роботи.

Популярні новини зараз
Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

Під час ремонту замку були розкриті мостини і архітектори виявили унікальні речі, які сильно постаріли, але стали справжнім свідченням того, що деякі деталі жіночого туалету носили на багато сотень років раніше, ніж це було прийнято вважати в колах фахівців з вивчення історії одягу до цього.

Звичайно ж, знахідка була не в кращому стані, але за своїм видом вона чомусь нагадує сучасний бюстгальтер.

Ці трусики йшли в комплекті з бюстгальтером, і раніше вони були прикрашені мереживом.

Крім того, були виявлені і такі панталони, які могли носити як жінки, так і чоловіки.

Беатрікс Нуц з університету Інсбрука, яка і виявила для науки раритетні артефакти, говорить про те, що зіткнулася з недовірою щодо своєї знахідки, але був зроблений радіовуглецевий аналіз і справжність білизни XV століття встановлена як вважають безпомилково (було зшито в період з 1440 по 1485 рік).

Всього було знайдено близько 2700 фрагментів текстилю середньовіччя. Речі були загорнуті в ковдру. На думку істориків, відкриття представляє собою велику цінність для історії жіночого костюма.

Варто відзначити, в середньовіччі з'явилася мода на корсети, які коригували фігуру під впливом віянь того часу: зменшували або збільшували груди, формували "осину талію".

Трусів жінки довгий час не носили, задовольняючись великою кількістю нижніх спідниць. Лише в 19-му столітті починається новий виток у розвитку жіночої нижньої білизни. У моду входять білі мереживні панталони, які надягають під спідниці. Вся натільна білизна була білосніжною.

Кольорова білизна вважалося не пристойною і розпусною.

Нагадаємо, під час розкопок архіепіскопского замку Сьоборг на острові Элленхольм на півдні Швеції археологи знайшли венеціанський золотий дукат XIV століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на південному заході Нідерландів археологи знайшли бронзову чашу для вмивання.

Також "Знай.uа" писав, в Абу-Дабі археологи виявили руїни мечеті, якій, за попередніми підрахунками, близько тисячі років.