Цій інтимній деталі жіночого гардеробу виповнюється 104 роки.

3 вересня 1914 року американці Мері Фелпс Якоб був виданий перший патент на винахід бюстгальтера під назвою Caresse Crosby.

Ідея прийшла дівчині, коли вона приміряла плаття, збираючись на черговий світський раут. Мері не подобалося, що з-під вбрання визирав корсет, і вона вирішила проблему, замінивши його власною оригінальною моделлю.

Відмовившись від жорсткого корсета, дама почала використовувати конструкцію з двох хусток і стрічки. Але всі жінки в цей час носили корсети, і спочатку "безспинний ліфчик" успіху не мав.

Популярні новини зараз
Тепер без цього документу з дому ні ногою: чоловікам нагадали про штраф від 17 до 25 тисяч гривень Гороскоп на тиждень 20-26 травня для всіх знаків Зодіаку: конфлікт Водоліїв, маскування Терезів та шанс Близнят Вершкове масло та соняшникова олія: українців попередили про нові ціни Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав
Показати ще

Однак підприємливий чоловік винахідниці, що служив в корсетній фірмі, запропонував своїм господарям новинку, і ті виявилися провидцями, придбавши у Мері патент за 1500 доларів. Це були пристойні на ті часи гроші - за 260 доларів тоді можна було купити автомобіль.

Справедливості заради треба сказати, що варіанти бюстгальтерів пропонувалися і до цього. Так, у Франції прототип сучасної білизни був запатентований ще в 1889, а в Німеччині - в 1895 році. Але саме після патенту Мері Фелпс Джейкобс бюстгальтер набув широкого поширення.

Варто відзначити, вперше термін бюстгальтер був використаний в 1907 році в журналі Vogue. Він означає "підтримка", тобто в принципі, як раз, те, що він і робить, підтримує груди. А потім йому дали менш офіційну назву "ліфчик", яким ми користуємося донині.

Популярності бюстгальтерів сприяло не тільки те, що вони дали жінкам можливість позбутися від кайданів корсета. Її визначив сам хід історії. У 1914 році почалася Перша світова війна, і для її потреб країнам-учасницям гостро потрібен був метал. Жорсткі вставки, що додавали корсету форму, робили не тільки з китового вуса, а й зі сталі. Уряд вирішив вилучити її для військових цілей.

У 1917 році армійське командування США звернувся до американських жінкам з проханням відмовитися від бюстгальтерів, забезпечених металевими деталями. Це допомогло заощадити стільки металу, що дозволило побудувати цілих два військові кораблі!

У 1932 році форму бюстгальтера змінили, акцентуючи увагу на глибину чашок. Поступово конструкція цієї деталі туалету удосконалюється.

У 1935 році виробники бюстгальтерів придумали подушечки, що вставляються в бюстгальтер і додають жіночих грудей пишність. В цей же період була введена нумерація чашок від А до D. Після винаходу нейлону в 1938 році для виготовлення бюстгальтерів стали застосовувати не тільки натуральні матеріали, а й синтетику.

Сьогодні ця важлива частина інтимного жіночого туалету проводиться із застосуванням найсучасніших технологій і постійно вдосконалюється.

Нагадаємо, що зробила велика Коко Шанель для світу моди.

Як повідомляв портал "Знай.ua", ми розповімо найцікавіші факти від стародавніх зачісок і перших перукарів до стильних тенденцій різних часів і народів.

Також "Знай.ua" писав, хто і коли придумав каблук.