Перша світова війна забрала життя мільйонів солдатів і мирних жителів, не менше було скалічених фізично і душевно.

Саме Перша світова війна дала сильний поштовх до розвитку пластики у всьому світі. Хірурги з усіх сил намагалися допомогти своїм пацієнтам, здійснюючи досить складні операції, які, на жаль, мало допомагали у вирішенні проблеми. Після того, як шрами заживали і стягувалися, обличчя здобували не набагато кращий вигляд. Про це повідомляє Наука і Техніка.

Такі люди часто були приречені на довічну ізоляцію, і лише операція могла хоч якось виправити становище. Американський хірург, який працював у Франції після закінчення війни, відзначав, що психологічний вплив на людину, яка повинна йти по життю з таким горем, що не піддається опису.

Медицина того часу зіткнулася з серйозною проблемою — більшість поверталися з фронту зі спотвореними обличчями від кульових поранень, опіків.

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Упустив Дантес і впіймав Кацурін: найвідвертіші і не зовсім чесні фото Наді Дорофєєвої Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку
Показати ще

Пластична хірургія в першій половині XX ще не дозволяла виконувати складні операції, тому єдиним виходом для таких солдатів стали протезні маски.

Скульптор Анна Коулман Ледд створювала індивідуальні маски для солдатів, які могли приховати свої військові рани в мирному житті. У 1932 році за свою благодійну діяльність Анна Ледд була нагороджена Орденом Почесного легіону Франції.

Анна Ледд за роботою.

Анна була американкою, але отримувала освіту в Парижі і Римі. Солдати приходили в студію, щоб вона могла зробити ескіз маски. Таку лицьову маску виготовляли з тонкого шару міді.

Також виготовленням протезних масок під час Першої світової війни займався скульптор англієць Френсіс Вуд. У той час він працював у студії "Портретних масок" в Парижі, яку сам же і заснував.

Френсіс Вуд за роботою.

Перший час Анна працювала разом з Вудом, але незабаром Ледд відкрила власну студію.

За кілька років Анна і Френсіс допомогли сотням поранених солдатів. Для цих нещасних людей це були не просто маски, а фактично нові обличчя і шанс на нормальне життя.

Солдат, який втратив праве око і повністю знівечив своє обличчя в Першій світовій війні

Звісно, виготовлення масок було повністю безкоштовним. Процес створення маски починався зі зняття гіпсових зліпків обличчя солдата.

Після цього з окремих мідних фрагментів створювалася форма, яка повністю покривала пошкоджену частину. Риси обличчя зазвичай робилися з фотографій.

Цей солдат був найспотворенішим зі всіх пацієнтів. Йому довелося носити не тільки маску, але і пов'язку через все обличчя.

Маски в середньому важили близько двохсот грамів. З кожною новою маскою скульптори підвищували свою майстерність. Для виготовлення вій, брів і навіть усів застосовувалися справжнє волосся.

Після війни технологія, розроблена Анною і Френсісом, отримала офіційну назву — анапластологія.

Сьогодні це окрема галузь медицини, яка займається протезуванням будь-якої відсутньої, знівеченої або деформованої частини людського обличчя.

Нагадаємо, історію системи "Safeguard", або секретний проект Америки, якому так і не судилося збутися.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Нобуо Фуджіта був унікальним льотчиком, якому вдалося долетіти до території Сполучених Штатів і скинути туди бомбу.

Також "Знай.uа" писав, про проекти Гітлера, які приховували багато років.