У мережі показали неймовірне відео церкви на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці в селі Федорівка Карлівського району Полтавської області. Будинок розмістився посеред поля. Поруч півколом ростуть дерева. Будівля досі перебуває в аварійному стані, реставраційні роботи не ведуться, передає Gazeta.ua.

Пам'ятка архітектури національного значення була побудована в 1828 році на кошти графині Марії Григорівни Разумовської та парафіян.

До 1902 році, церква мала свою бібліотеку, два училища, церковно однокласну школу, церковно-приходське попечительство.

У середині 1930-х за свідченнями старожилів, церква була закрита для богослужіння. Тоді були демонтовані хрести, дзвони відправлені в металобрухт, знята зовнішня металева обшивка фасадів.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Дехто навіть намагався приступити до розбирання самої будівлі, але цегляна кладка виявилася настільки міцною, що не варто було про це й думати. Тому храм почали використовувати в якості складу для зберігання колгоспного зерна.

Лише в часи німецької окупації в 1942 році була відновлена робота церкви.

Через 3 роки на куполі і дзвіниці церкви були встановлені хрести.

Акт закриття фактично відбувся 21 квітня 1963-го, коли вивезли церковне начиння. За свідченням очевидця тих подій Е. Д. Чурляєва, райцентр забрали великий срібний хрест, древнє євангеліє і 5 образів (інші ікони розійшлася серед віруючих жителів села).

Інше церковне начиння знаходилося в такому занедбаному стані, що не могла бути утилізованої.

Після цього храмова споруда залишилася без нагляду, чим скористався деякі з місцевих жителів - були зняті вхідні двері, зірваний підлогу і тому подібне.

Якийсь час будівля церкви використовувалося для зберігання зерна, а 1976-го було перетворено на сховище мінеральних добрив. Довершила руйнування пожежу, що сталася в результаті попадання блискавки.

Постановою Ради Міністрів УРСР від 26.09.1979 № 442 будівля церкви взято під охорону держави, як пам'ятка архітектури республіканського значення, охоронний № 1479.

Відзняли і показали сучасний стан архітектурної пам'ятки на каналі YouTube Bogdan Poida Photography.

Нагадаємо, в мережу злили казкові 100-літні знімки вулиць Києва.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 9 липня 1811 спалахнув Поділ - нижня і тоді головна частина Києва.

Також "Знай.uа" писав, про похмурі замки Середньовіччя, що зберігають моторошні таємниці.