Леопольд фон Захер-Мазох – австрійський письменник, якого вважають "батьком" мазохізму, народився у Львові.

Від няні та місцевих хлопчаків Леопольд вивчає українську мову. Однак, всі твори він пише німецькою, часто вживаючи українські слова. Пише Gazeta.ua.

З самого дитинства у нього почали виявлятися схильності, які потім і зробили його знаменитим.

Коли Леопольду було 12 років, сім'я переїхала до Праги. Хлопець закінчує гімназію, вивчає право в університеті. П'є багато пива, кілька разів б'ється на дуелі. Грає в аматорському театрі - мріє про кар'єру актора. Згодом вирішує стати військовим.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Однак, цьому перешкоджає нове захоплення - математика, хімія. Зрештою в 20 років захистив докторську дисертацію з історії і залишається працювати в університеті Граца.

У 1858 році анонімно публікує роман "Одна Галицька історія. Рік 1846". З тих пір Захер-Мазох щорічно створював по книзі, а то й більше, експериментуючи з самими різноманітними літературними жанрами.

Переживання особистого життя Захер-Мазоха, який отримував патологічне сексуальне насолоду від підпорядкування фізичному та емоційному насильству з боку жінок, знайшли своє відображення у багатьох його творах.

Тема знущання деспотичної жінки над слабким чоловіком постійно виникає також в історичних творах Захер-Мазоха і з плином часу стає настільки виразною, що 1886 віденський психолог Крафт-Эбинг називає сексуальну патологію, що характеризується отриманням задоволення від болю та підкорення, мазохізмом".

Після письменник в одному з листів назвав Крафт-Ебінга "вченим дурнем" і був вкрай незадоволений тим, що дівоче прізвище його матері назвали сексуальну патологію.

Однак, Захер-Мазох увійшов в історію літератури не тільки як батько мазохізму. Для німецької літератури він відкрив народне життя Східної Європи.

Захер-Мазох докладно вивчав мову, звичаї і традиції народів Галичини. Кращі його новели з народного життя входять у збірник "Галицькі оповідання", "Єврейські оповідання", "Польські єврейські оповідання".

Після його смерті галицькі видання публікують некрологи.

"Дорослішаючи у Львові, покійний добре придивився до галицького життя і представив її в численних романах і оповіданнях, пронизаних рідкісним теплом до руського народу. З повістей Захер-Мазоха німецькі читачі краще, ніж за політичними статтями, могли ознайомитися з галицькими відносинами", - пише журнал "Галичанин" 14 березня 1895 року.

Впізнаваний галицький журналіст і літератор Лев Сапогивський у львівському журналі "Зоря" 1880 року так писав про письменника:

"Захер-Мазох перший з чужинців звеличив наш народ з такою любов'ю, якої тяжко навіть між нашими авторами знайти".

Нагадаємо, як Катерина Білокур вразила світ "наївним мистецтвом".

Як повідомляв портал "Знай.uа", цим найбільшим творцям судилося померти в злиднях.

Також "Знай.uа" писав, історію великої любові і зради Максима Рильського.