Колись ссавці були стопоходящими, але згодом частина з них пристосувалася до пальцеходінню, що дозволило пересуватися швидше. У деяких тварин, що ходили на пальцях, у процесі еволюції з'явилися і копита.

Про це свідчить філогенетичний аналіз 880 видів сучасних ссавців, результати якого опубліковано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Вчені припустили, що адаптація до різних способів ходьби пов'язана з еволюцією маси ссавців.

У стародавні часи тварини адаптувалися до декількох способів пересування: стопо-, пальце - і фалангоходінню. Деревні види опираються на всю стопу. Швидко бігають під час руху спираються на фаланги пальців, а копитні — на останню фалангу одного або двох пальців.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Дослідники висувають гіпотези про те, як вони рухалися і як еволюціонували способи пересування. Однак теорії потрібно перевірити статистично, на великій кількості таксонів. Цим зайнялися японські та британські дослідники під керівництвом Таї Кубо (Tai Kubo) з Токійського університету.

Вони провели філогенетичний аналіз способів пересування 880 видів сучасних ссавців. За нульову гіпотезу вчені взяли припущення, що еволюція між будь-якими двома способами пересування рівноймовірна і, що перехід міг відбуватися між будь-якими двома способами, як в одну так і в іншу сторону.

За результатами аналізу, найдавніші ссавці пересувалися, спираючись на всю стопу. Пізніше частина їх нащадків адаптувалася до пальцеходінню. А частина тварин, що пересувалися на пальцях, згодом еволюціонувала в копитних.

Нагадаємо, що в 1911 року в Хаварі (Єгипет) було виявлено незвичайну гробницю з мумією дитини. Дослідники з Північно-Західного університету працювали над тим, щоб розгадати деякі таємниці мумії, відомої як мумія Гарретта.

Як повідомляв портал Знай.uа, вперше про те, що міфічні циклопи могли існувати насправді, людство задумалося в кінці ХХ століття. Все змінила одна знахідка у США.

Також портал Знай.uа писав, що вчені змінили свою думку про те, що неандертальці були не надто розвиненою цивілізацією, а допомогли їм у цьому професійні спортсмени-метальники списа, які відтворили стиль полювання стародавніх людей.