Науковці національного заповідника "Хортиця" знайшли на дніпровському дні під Херсоном два середньовічних дерев’яних кораблі. У XVII столітті там відбувалася жвава торговельна навігація. Історія того часу має багато білих плям. Як зазначають вчені, потонулим кораблям понад 300 років.

Підводні археологи мріють про створення українського музею старовинних суден – за роки незалежності з Дніпра підняли три великих кораблі та кілька малих. Про це повідомляє
5 канал.

Ці кораблі – давні "вантажівки" – перевозили будівельні матеріали.

"Вода стала консервантом для суден, на повітрі вони б давно зруйнувалися", – каже Дмитро Кобалія.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Історики встановили, у XVI-XVII століттях торговельні судна такої конструкції використовували у Туреччині, Польщі, Балтії, Німеччині та на території нинішньої України.

Зазвичай, вони перевозили товари європейськими річками та вздовж морських узбереж. Якій країні належали знайдені кораблі – спробують з'ясувати науковці.

Але зробити це буде нелегко, припускають дослідники, адже знахідок із суден їм вдалося підняти небагато. На кораблях уже встигли побувати "чорні морські археологи".

Зараз вони замулені та вкриті мушлями. Вченим треба 5 років, аби відчистити їх та дослідити. А потім можна піднімати та передати до музею. На таку експедицію вченим не вистачає 750 000 гривень. Держава таку наукову діяльність не фінансує.

Цікаво, що на борту одного з них дослідники виявили турецьку люльку.

"Вона досі пахне табаком!", – дивується учасник експедиції В’ячеслав Зайцев.

Напомним, співробітники історико-культурного заповідника "Більськ" діляться фотографіями та історіями артефактів, знайдених на Полтавщині. Археологи виклали фото стародавньої сільнички, яка була знайдена в Більску, в кургані в 2001 році. Аналогічні сільнички були поширені не тільки в Північному Причорномор'ї, але і в полісах Греції, Малої Азії.

Как сообщал портал "Знай.ua", кришталева — печера, геологічна пам'ятка природи загальнодержавного значення в Україні. Розташована при південно-західній околиці села Кривче Борщівського району Тернопільської області.

Также "Знай.ua" писал, минулого року під час розкопок на ділянці по вулиці Татарська 17/1 археологи Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника завідувач сектору "Музей старожитностей" Петро Болтанюк та провідний науковий співробітник Ігор Старенький знайшли гаманець з десятьма срібними монетами.