У зв'язку з будівництвом велосипедно-пішохідного мосту над Володимирським узвозом група українських археологів провела масштабні розкопки на Володимирській гірці у Києві, по сусідству з пам'ятником князю Володимиру Хрестителю.

Розкопки розгорнули ще середині листопада, незважаючи на те, що вже завершився польовий сезон. Про це повідомляють Факты.

Так з'ясувалося, що дослідникам вдалося знайти старовинні предмети. Науковці вирили цілих п'ять дослідних шурфів.

Як виявилося, самі по собі артефакти не становлять матеріальної цінності. Це просто фрагменти кераміки. Проте вони дозволили українським дослідникам зробити цікавий висновок.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Таким чином з'ясувалося, що осель в тому місці в давнину не було. Биту кераміку змивало дощами і талим снігом з Михайлівського Золотоверхого монастиря.

"Ми знайшли старовинні предмети, найбільш раннім з яких вже більше 1000 років. Виявлені предмети, що датуються Х—XVIII століттями. Але все це фрагменти кераміки. Розкопки показали, що осель у тому місці в колишні століття не було. Биту кераміку змивало з опадами Михайлівського Золотоверхого монастиря. Ці дослідження підтвердили версію про те, що алею, на якій знаходиться пам'ятник князю Володимиру і біля якої зараз ведеться будівництво мосту, проклали в наприкінці XIX століття. Грунт туди завозили з району теперішньої вулиці Банкової. Ми продовжуємо нагляд за будівельними роботами, які ведуть мостовики", - заявив заступник начальника архітектурно-археологічної експедиції Інституту археології Національної АН України В'ячеслав Баранов.

Нагадаємо, у місті Купар (Шотландія) під час розкопок стародавніх руїн група археологів натрапила на яму для кремації, зроблену ще в епоху бронзового століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", кришталева — печера, геологічна пам'ятка природи загальнодержавного значення в Україні. Розташована при південно-західній околиці села Кривче Борщівського району Тернопільської області.

Також "Знай.uа" писав, у Шотландії в час генерального прибирання в хімічній лабораторії Університету Сент-Ендрюс натрапили на друкований примірник періодичної таблиці Менделєєва, який вважається найстарішим з усіх збережених у світі на сьогоднішній день.