У четвер, 17 січня, у Рогатині, що на Івано-Франківщині, місцеві мешканці передали виявлений у лісі повстанський архів для подальшого вивчення у Національний музей-меморіал “Тюрма на Лонцького”.

Кількома днями раніше прикарпатські пошуковці Володимир Дзера, Тарас Веркалець і Василь Веркалець у лісі під Рогатином знайшли польський бідон для молока, в якому знаходився архів УПА. Про це Тарас Веркалець інформує на своїй сторінці в соцмережі Facebook, передає "Галка".

"Так склалося, що мені випав шанс взяти безпосередню участь у віднайденні та передачі бідону з архівом УПА. Випадкова знахідка товариша Володимира Дзери викликала значний інформаційний резонанс, але це було очікувано… Всі матеріали передано в Архів Центру досліджень визвольного руху для подальшої реставрації та консервації. Думаю, що на основі деяких матеріалів буде створена композиція і в нашому місцевому музеї", – йдеться в повідомленні.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Тарас Веркалець також розповідає, що бідон знаходився в землі на глибині 15-20 см.

"Після відкриття, ми зрозуміли, що натрапили на архів УПА, і вирішили передати його на вивчення людям, які безпосередньо займаються такими знахідками. Поверхнево можна сказати, що матеріали, які там були, датовані в основному 1945-1946 роками. При передачі архіву, директор музею-меморіалу Руслан Забілий повідомив, що документи у дуже хорошому стані, але потребують реставрації і подальшої консервації".

Директор музею Руслан Забілий приїхав до Рогатина, щоб прийняти документи для подальшого збереження та реставрації.

Серед документів виявили унікальний шарж головнокомандувача УПА Романа Шухевича, імовірно, виконаний чорнилом.

Також дуже багато документів радянського зразку, трофеї, зокрема плакат чеською мовою, звіти та протоколи служби безпеки.

Окрім того, є фінансова звітність і касові документи, була бухгалтерія, звіти і протоколи служби безпеки, різного роду накази. Частина матеріалів стосувалися Чехословаччини та Польщі (до прикладу, чеський плакат).

"Громадський обов’язок виконано і документи, які були заховані від ворога, будуть вивчені і досліджені професіоналами своєї справи. Можливо, на основі них, буде доповнена не одна наукова праця. На жаль, мало хто зараз задумується над тим, якою ціною отримана наша Незалежність. Слава Україні!", – пише Тарас Веркалець.

Відзначимо, Роман Шухевич - головний командир УПА, голова Проводу УПА, провідник національно-визвольної боротьби в Україні.

Нагадаємо, на Харківщині городяни звернулися до місцевих краєзнавців, з'ясувалося, що знайдений стародавній підземний хід.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на дні Чорного моря археологам вдалося знайти найдавніший непошкоджений корабель.

Також "Знай.uа" писав, в урочищі Бармацке, поблизу Рівного, українські та німецькі археологи виявили стоянку періоду палеоліту віком 15 тис. років.