Більшість чули фразу "відкрити скриньку Пандори" - здійснити вчинок, який призведе до непоправних наслідків. Але мало хто знає про її походження. Давньогрецька легенда створення людства менш відома, але більш фантастична і хитромудра.

Пандора стала першою жінкою на землі. Давньогрецька міфологія каже, що це жінка, створена богами.

Як відомо, Прометей викрав у богів на Олімпі вогонь і подарував його людям. Це розлютило небожителів.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Розгніваний Зевс в покарання людству наказав створити Пандору. Бог-коваль Гефест замішав глину з водою і з цього матеріалу зліпив героїню. Всі боги допомогли у створенні жінки, внесли свій внесок в зовнішність і характер Пандори.

Афродіта – богиня любові і краси, зробила її божественно гарною;

Афіна – богиня мудрості і справедливості, дала їй чудові вбрання.

Гермес, який відповідає за сили природи, наділив її підступністю, недорікуватістю і хитрістю;

Боги принесли її в подарунок Прометею, а той знав, що нічого доброго це не принесе і відмовився від дару.

Прометей благав брата не приймати ніяких подарунків від Зевса. Але коли Эпіметей побачив Пандору, він забув про попередження і зробив її своєю дружиною. Він вважав, що така красуня не здатна заподіяти зло. Щастя закоханих тривало не довго.

Підступний Зевс дав Пандорі чудовий ящик в якості весільного подарунка, в якому були зібрані всі людські гріхи, зло, хвороби і пороки.

Він попросив бога торгівлі Меркурія доставити його молодятам. Той виконав прохання Зевса, залишив скриньку у Эпиметея. Перед відходом він заборонив відкривати подарунок суворо.

Але Пандора не втрималася перед спокусою. Ящик вабив її, біди шепотіли жалісливими голосами і благали про порятунок. Коли Эпіметея не було вдома, вона відкрила скриньку.

З неї вилетіли примарні створення: хвороби, злидні, смуток, відчай, смерть і все зло світу.

Пандора зачинила кришку, але було занадто пізно. Страшні примари розлетілися світом, всі, крім однієї речі, яка лежала на самому дні ― Надії.

Але тут Эпіметей раптом почув, що зі скриньки лунає ще один тоненький, ледь чутний голосок. Пандора попросила чоловіка не піддаватися жалості і залишити скриньку закритою.

На що Эпіметей сказав, що вона заподіяла багато лиха людям, якщо додасться ще одна біда – гірше не буде.

Він відкрив ящик, з якого вилетіла боязка надія. Вона торкнулася їх - і біль пройшла.

Потім надія полетіла на землю, щоб допомагати людям, які стали жертвами злих пороків і хвороб, якими й досі страждає людство.

Так і повелося, що надія завжди з'являється слідом за лихом і вселяє людям віру в краще. Навіть сьогодні, в найтемніші часи, Надія приходить до страждаючих.

Нагадаємо, які прикраси носили прекрасні мешканки стародавньої Греції.

Як повідомляв портал "Знай.uа", археологи представили нові грецькі артефакти, які змінюють історію.

Також "Знай.uа" писав, як Сварог з'явився в слов'янській культурі.