Сенсаційну заяву про призначення знаменитих і таємничих геогліфів на плато Наска в Перу зважилися зробити група археологів з Канади. Як вважають дослідники, малюнки на плато виконували роль придорожніх храмів, призначених для вознесіння молитов подорожніми.

Ні одні вчені в світі ще не висували таку теорію стосовно геогліфів.

“Древні гірські тракти і геогліфи — два найпомітніших рукотворних об'єкта в Андах. Вони розташовані поруч один з одним, і чомусь ніхто раніше не цікавився тим, як вони можуть бути пов'язані між собою. Наше припущення ґрунтується на тому, що ці малюнки були своєрідними “каплицями”, де мандрівники читали молитви в дорогу”, - заявив Пітер Бикуліс з університету Торонто (Канада).

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Як пояснили фахівці, завісу таємниці змогли відкрити завдяки використанню дронів – вони допомогли скласти докладну карту місцевості в деталях. Зіставивши отримані знімки з результатами розкопок, вчені прийшли до висновку, що більшу частину борозен залишили люди (коней у індіанців не було) багато століть тому.

З'ясувалося, що більшість геогліфів розташовані поруч з дорогами або великими поселеннями людей. Найчастіше вони були розташовані в тих точках, де знаходилися найважливіші виходи і входи в ущелині Сіуас.

З'ясувалося також, що малюнки на плато Наска збігаються із своїм виглядом з візерунками, якими покриті більшість ритуальних керамічних посудин і деякі тканини стародавніх інків і інших індіанців Перу.

До всього іншого, уламки подібного посуду, а також інших релігійних артефактів Бикуліс і його колеги знайшли поряд із цими геогліфами.

Так загадкові мітки, які залишені на перехрестях древніх доріг, могли служити своєрідними "дорожніми каплицями" для древніх індіанців, які бажали безпечно досягти мети своєї подорожі.

Нагадаємо, дослідникам вдалося виявити напис на стіні будинку, який допоміг назвати точну дату виверження Везувію.

Як повідомляв портал "Знай.uа", стародавній Рим прославився сильними воїнами, величною архітектурою, геніальними мислителями і справедливим законом. Але поряд з гуманістичними догмами все ж затесалися немислимі, за сучасними мірками правила і заборони.

Також Знай.uа" писав, під час вивчення останків загиблих у результаті виверження вулкана Везувій в 79 році нашої ери вчені відкрили сенсаційну правду.