Київ – місто з дуже багатою історій, його вулиці пам'ятають безліч легендарних особистостей. Список геніальних архітекторів, науковців, лікарів, музикантів, письменників, поетів можна продовжувати практично нескінченно. Українській столиці є чим пишатися. Про це пише Великий Київ.

Ці талановиті кияни відомі всьому світові.

Письменниця Ірина Немирівська

Саме в столиці України 11 (24 лютого) 1903 року народилася Ірина Львівна Немирівська.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Її батько був досить заможною людиною і міг забезпечити для своєї дочки гувернантку француженку, чудове виховання і освіту. Але в 1917 році родині довелося бігти від революції в Париж.

Там Ірина вийшла заміж за емігранта Михайла Епштейна, але отримати французьке громадянство парі так і не вдалося. Саме через відсутність громадянства етнічних євреїв сім'ю Епштейн відправили в Освенцим, де подружжя і загинули в 1942 році.

Світову популярність Ірина Епштейн (Немирівська) отримала вже після смерті, коли в 2004 році її дочка знайшла незакінчений рукопис роману "Французька сюїта" і опублікувала її.

Художник Казимир Малевич

Художник, поляк за походженням, якого, без перебільшення, знає весь світ, народився в Києві в лютому 1879 року.

Першу згадку можна зустріти саме в київських документах: у метричній книзі Собору Святого Олександра (нині вулиця Костьольна) записано, що на світ з'явився хлопчик 11 (23) лютого.

Його батько, Северин Антонович працював керуючим заводу відомого київського магната Миколи Терещенка.

Малевич іноді говорив про себе як про українця, відмінно знав мову і написав українською мовою навіть кілька статей. Відвідував Київську малювальну школу ім. Н. В. Мурашко.

Поет і співак Олександр Вертинський

Дивовижне життя, сповнене неймовірних перипетій, почалося саме в Києві 9 (21) березня 1889 року.

Дар володіння словом Александр, очевидно, успадкував від батька Миколи Петровича, який публікував свої гострі фейлетони в газеті "Киевское слово".

Вертинський легко вступає в елітну Першу київську гімназію. Тут навчалися Михайло Булгаков, Костянтин Паустовський, Ігор Сікорський та багато інших. Однак, за неуспішність і погану поведінку його переводять в 4-ту Київську гімназію та не довчившись у п'ятому класі, юний письменник надходить служити статистом в театр Соловцова, пише театральні рецензії і публікує свої перші оповідання в " Киевской неделе".

Ось як він сам писав про своє місто:

" Киев — родина нежная, звучавшая мне во сне, юность моя мятежная, наконец, ты вернулась мне! Я готов целовать твои улицы, прижиматься к твоим площадям".

Музикант Володимир Горовіць

Горовіць Володимир Самійлович народився в Києві 18 вересня (1 жовтня) 1903 року. У багатьох джерелах можна зустріти й іншу дату – 1904 рік, і інше місце – Бердичів, але це помилка.

Невідомо чому, але сам музикант іноді любив називати місцем свого народження саме Бердичів, можливо, для того, щоб підкреслити свої єврейські корені.

Володимир поступив в музичне училище по класу фортепіано. Пізніше навчальний заклад було перетворено в існуючу і донині Київську консерваторію. Володимир Горовіць закінчив цю гімназію в 1920 році, але диплома так і не отримав, так як не мав документів про закінчення гімназії. Втім, вже в 1921 році Горовіц дав свій перший концерт у Києві.

Нагадаємо, як Катерина Білокур вразила світ "наївним мистецтвом".

Як повідомляв портал "Знай.uа", цим найбільшим творцям судилося померти в злиднях.

Також "Знай.uа" писав, історію великої любові і зради Максима Рильського.