Національний парк Бейт Шеан, що в Ізраїлі, включає в себе археологічний парк древнього міста Скифополіс.

Саме там, жінці, що вийшла просто прогулятися, вдалося знайти неймовірну археологічну знахідку. Пильна жителька випадково помітила, що із землі стирчать незвичні камені. Завдяки її спостережливості вдалося виявити два погруддя натуральної величини пізньоримського або ранньовізантійського періоду. Про це повідомляє AFP.

Нащастя жіночка зв’язалася з науковцями і передала свою знахідку в надійні руки.

Ізраїльська служба старожитностей (IAA) встановила, що їм близько 1700 років. Швидше за все, їх вимило з ґрунту внаслідок сильних дощів.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Як пояснив заступник директора департаменту запобігання крадіжкам ІАА, доктор Ейтан Кляйн, погруддя чоловіків були вирізьблені з місцевого вапняку в модному тоді східному стилі.

Експерти зі старожитностей відносять знахідку до пізнього римського періоду – III -IV століть нашої ери. Погруддя мають відмінні риси у вигляді обрисів обличь, зачісок та одягу. Погруддя мають відмінності в одязі і зачісках.

Зазвичай такі скульптури встановлювали поблизу, або у печері, де ховали покійників. Ізраїльські археологи відзначають, що на території держави було вироблено чимало відкриттів, але подібна знахідка є унікальною в своєму роді.

IAA повідомила, що в подяку за громадянську позицію жінка, яка знайшла бюсти, отримає подячний лист. Після завершення реставраційних та науково-дослідницьких робіт в лабораторії погруддя передадуть на зберігання у музей.

Інспектор департаменту запобігання крадіжкам ІАА Нір Діштельфельд зазначив, що дощі могли вимити й інші артефакти. Він звернувся до жителів міста з проханням повідомляти службу про такі випадки.

Нагадаємо, вчені з Великобританії нарешті змогли розгадати загадку малюнків, які були виявлені в печері Ласко на території сучасної Франції. У повідомленні наголошується, що над дослідженням працювали представники Кентського і Единбурзького університетів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Єрусалимі під час розкопок археологи виявили дуже рідкісну кам'яну гирку біблійного періоду, на якій на івриті написано слово "бека".

Також "Знай.uа" писав, українські археологи зробили гучну заяву про знахідку світового рівня. На Пороссі були виявлені поховання балтійських племен з часів Київської Русі. Знахідка свідчить про ненасильницькі переселення цих народів на давньоруські землі.