Битви з варварськими племенами стали фатальними для Великої Римської імперії. Уславленим легіонам навчених воїнів виявилося нічого протиставити шаленому натиску кочових племен. Зневажені "освіченими" громадянами Риму дикуни раптово стали новими господарями майже всієї Європи.

Першими, з "варварських" племен, римляни побачили кельтів. Тоді римляни навіть не уявляли, що більшу частину європейської території на північ від Альп займають цілих три дуже численних народи: слов'яни, кельти і германці.

Влика імперія недооцінила свого суперника, за що і поплатилася. Це ледь не привило Рим до сумного і передчасного кінця — неосвічені варвари-галли зуміли завоювати мало не всю імперію, крім Капітолію.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Так непрохідні ліси і гори Німеччини римлян здавалися абсолютно непристосованими для життя. Місцевий люд славився сильними воїнами, готовими йти на все заради перемоги. Для Римської імперії зіткнення з німецькими племенами було вельми неприємним: варвари влаштовували часті набіги на територію римлян і розоряв міста. Доводилося вибудовувати цілі зони відчуження для захисту.

Готовий витіснили з родових земель потужні орди гунів. Племена розділилися на остготів, які підкорилися завойовникам, і вестготів, відправилися просити допомоги у Риму. Римляни необачно прийняли це плем'я, однак виділили їм для існування лише вузький ділянку неродючим землі. За кілька років болісної життя під п'ятою "рятівників" терпінню вестготів прийшов кінець.

Доведені до відчаю варвари вирушили на завоювання східної столиці імперії, Константинополя. На зустріч загарбникам римляни висунули своє військо, на чолі якого став імператор Валент.

У 378 році противники зіткнулися під Адріанополем: племена вестготів влаштували римлян таку різанину, що від цієї битви імперія вже не оговталася. У сутичці загинув і сам імператор.

Хрест на Римській імперії поставило Велике переселення народів, в IV столітті. Навала приливної хвилею змила Західну Римську імперію з карти світу, античний порядок поступився місцем середньовічному строю.

Нагадаємо, вікінги прославилися не лише завдяки запеклим боям, під час яких вони змітали все і вся на своєму шляху, але і завдяки своїм бенкетам, на яких столи ломилися від м'яса, а алкоголь лився рікою.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", на південному сході Норвегії археологам вдалося виявити кладовище вікінгів і похоронний 20-метровий корабель на глибині півметра.

Також Знай.uа" писав, археологам подарували унікальні артефакти у шведського озера Відостерн, включаючи меч вікінгів віком 1500 років і брошка III століття. Крім стародавнього меча, було знайдено безліч елементів зброї.