Римський імператор Нерон, мабуть, самий обвинувачений правитель в історії. Його ім'я стало синонімом зла, розпусти і декадансу.

Нерон увійшов у світову історію як божевільний тиран. Втім, історики впевнені, що навколо його імені сьогодні дуже багато брехні. Наприклад, він ніколи не грав на скрипці, в той час, поки горів Рим, тому що цей інструмент ще не був винайдений.

Але, найдавніші знахідки історії та археологічні артефакти демонструють, що Нерон був людиною з надзвичайно складним характером.

Ми зібрали найцікавіші факти:

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Родина

Мати Нерона, Агрипина (сестра Калігули), вийшла заміж за свого третього чоловіка, імператора Клавдія (який також виявився її дядьком), після того як він убив свою третю дружину, племінницю батька Нерона. Напевно, більшість вже зламали мозок. Але це тільки початок.

У 53 р н.е. 16-річний Нерон одружився на своїй зведеній сестрі Клаудії Октавії, і коли жадібна до влади Агрипина вбила Клавдія в наступному році, її син-підліток (і передбачуваний коханець) зійшов на трон. Зберігаючи родинні традиції, Нерон незабаром почав наслідувати вчинкам матері і наказав вбити її. Потім він кинув свою дружину до в'язниці, після чого відрубав їй голову в якості подарунка для своєї другої дружини Поппеї Сабіни. Цей шлюб також тривав недовго, і після того, як Поппея Сабіна померла під час вагітності, Нерон одружився на одній зі своїх двоюрідних сестер. З цього ми наочно можемо переконатися який треш творився в далекі часи.

Податок на сечу

Як свідчить історія, саме божевільний Нерон першим ввів податок на сечу. І це не жарт. У ті дні сеча була природним миючим засобом і використовувалася для прання одягу, вироблення шкіри, відбілювання текстилю і навіть чищення зубів. При впливі з азотом в атмосфері сеча піддається хімічній реакції, в якій білки метаболізуються з утворенням аміаку - речовини, що користується великим попитом в першому столітті нашої ери.

Оскільки це був всіми використовуваний ресурс, Нерон просто намагався отримати вигоду, ввівши те, що стало відомо, як vectigal urinae, який повинні були платити покупці урини.
В результаті, Нерон допоміг популяризувати фразу Pecunia non olet ( "Гроші не пахнуть"), яку потім використав Веспассіан.

Столова, що обертається

Чергова божевільна ідея була знайдена 29 вересня 2009 року, археологи в районі пагорба Палатин в Римі виявили залишки складного банкетного залу, що обертається камерою, побудованого під час правління Нерона. Вважається, що Domus Aurea ( "Золотий палац"), розташований у великому палацовому комплексі імператора, обертався вдень і вночі, щоб імітувати обертання небесних тіл навколо Нерона, як "центрального об'єкта у Всесвіті".

Чудо інженерної думки було більше 16 метрів в діаметрі, а підтримувалося воно 4-метрової колоною і чотирма сферичними механізмами. Швидше за все, обертання здійснювалося постійним потоком води.

Рольові ігри

Римський історик Тацит, що жив за часів правління Нерона описав велику пристрасть до перевдягання імператора. За його словами, Нерон "маскувався" під раба, щоб його не впізнали, і блукав вулицями Риму, відвідуючи будинки розпусти і таверни, крадучи товари, виставлені для продажу в крамницях, і дозволяючи собі "утіх плебсу".

Імператор займався цим протягом усього свого правління.

Одного разу замаскованого деспота жорстоко побив римський сенатор, не впізнавши в брудному пройдисвітові і злодієві свого правителя. Після цього Нерон почав вибиратися на вулиці з охороною.

Імператор-наречена

У 64 р н.е. Нерон зробив неймовірне, під час Сатурналій (свято бога Сатурна), він одружився на колишньому чоловікові-рабі по імені Піфагор, і під час укладення шлюбу імператор хизувався в наряді нареченої. Тігеллінус, улюблений префект Нерона в преторіанській гвардії, зробив церемонію одруження зі всіма прийнятими ритуалами, включаючи весільну завісу, весільний посаг і свічки.

Крім того, Нерону і Піфагору виділили подружнє ложе, що дозволяє запрошеним гостям спостерігати, як щаслива пара укладає свій союз першою шлюбною ніччю.

Одруження на євнухові

На одному неординарному весіллі Нерон не заспокоївся. Черговою "дружиною" став хлопчик на ім'я Спор, чия зовнішність, мабуть, мала разючу подібність з колишньою дружиною імператора Поппєю Сабіною. Імператор кастрував підлітка, щоб його юнацька зовнішність не змінилася. Також Нерон одягав Спор в жіночий одяг, які тоді носили римські імператриці, і називав його "Сабіною". Спор ніколи не потрапляв в немилість і завжди залишався з Нероном.

Популярність серед народу

Дивно, але садист і психопат Нерон мав величезну підтримку серед римського народу.

Особливо його любили в східних провінціях, де імператора вважали доброзичливим правителем і покровителем мистецтв.

У Римі його боготворили, оскільки той спочатку знизив податки, дозволив рабам подавати скарги на своїх господарів і ліквідував смертну кару.

Кінець правління і смерть

Але незабаром виснаження імперської скарбниці і високі податки в кінцевому рахунку привели до падіння популярності Нерона. Божевільний імператор зіткнувся з повстанням на декількох фронтах. І коли Сенат, нарешті, оголосив його ворогом народу, а також імператор втратив захист преторіанської гвардії, він сховався на віллі на околиці Риму.

Він наказал викопати могилу для нього і його улюбленого євнуха. Нерону не вистачило духу лягти в могилу живим. Тому він попросив одного зі своїх слуг перерізати йому горло. Смерть Нерона в віці 30 років також привела до кінця майже століття правління династії Юліїв-Клавдіїв.

Нагадаємо, найцікавіші факти про життя Данте Аліг'єрі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", багато хто знайомий з захоплюючим романом Дюма про пригоду мушкетерів і доблесного д’Артаньяна. Але мало хто знайомий з реальною історією.

Також "Знай.uа" писав, про історію принца Португалії, від якої мороз по шкірі.