В різних куточках України кінця ХІХ – початку ХХ століття була й різна мода. Український верхній одяг був неперевершеним, а найголовніше, що в ті часи носили верхні вбрання виключно з вовни.

Український інститут історії моди підготував підбірку світлин старовинного верхнього одягу з різних регіонів України кінця ХІХ – початку ХХ століття. Про це пише Укрінформ.

Світлини дійсно вражають. І можливо сучасні модниці і модники забажають і собі таку гарну й натуральну одежину.

Варто зазначити, у селянській хаті було визначено особливі місця для одягу: зимове верхнє вбрання зберігали в коморі, а спідниці та керсетки – на жердинах під стелею.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Верхній святковий одяг – сардак, пошитий із валяного овечого сукна, оздоблений викладкою вовняним шнуром. Початок XX століття. Чернівецька область, Путильський район.

Поліська жіноча свита з білого овечого сукна, оздоблена вовняними шнурами та китицями. Початок ХХ століття. Рівненська область, Сарненський район.

Ширина домотканого сукна була 50-75 см, тому широкі деталі верхнього одягу збирались з декількох частин, що зумовлює його мозаїчний характер.

Поліська жіноча свита – латуха. Початок ХХ століття. Волинська область, Ратнівський район.

Верхній суконний одяг чоловіків і жінок зазвичай був однаковим по крою. Різниця була лише в кількості оздоби – жіночий більше декорували різнокольоровими шнурами, вишивкою тощо.

Уйош – чоловічий верхній одяг на Закарпатті, виготовлений із вовняного сукна. Початок ХХ століття.

Колір домотканого, валяного сукна для виготовлення свит залежав від породи та віку овець, поширених у певній місцевості. При стрижці ягнят отримували вовну більш однорідну по кольору: чорну, білу, сіру.

Подільський чоловічий чугай “до стану” з доморобного валяного сукна. Початок ХХ століття. Хмельницька область, Новоушицький район.

В кінці ХІХ століття парубки носили важкі вовняні свити навіть влітку. Якою б не була спека, виходити “на люди” в одній сорочці вважалося непристойним. Тому свити накидали на плечі, не вдягаючи в рукава.

Чоловічий святковий верхній одяг – сардак. Початок ХХ століття. Івано-Франківська область, Косівський район.

Курта (куртак) – традиційний верхній одяг селян. Пошитий із рядовини, доморобної тканини з лляної нитки із вовняним підтканням. Початок ХХ століття. Рівненська область, Сарненський район.

Святкова жіноча свита, пошита із рядовини. Початок ХХ століття. Рівненська область, Сарненський район.

Покутський святковий сардак. Початок ХХ століття. Івано-Франківська область.

Нагадаємо, як одягалися українські красуні до свят.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 30 років тому в Черкасах талановитий житель міста Володимир Брикля зробив неймовірні знімки українців у вишиванках.

Також "Знай.uа" писав, як Київ святкував Новий рік 1 вересня.