Бажання малювати у Катерини було з раннього дитинства. Мальовані стіни, призьби, вишивки, природа навколо - все це давало поштовх до творчості. Вона була самоучкою - навчилася сама читати і писати, тому що її не віддали в школу.

Батьки забороняли їй малювати і не розуміли дочку. В селі в ці часи діяв принцип: жіноча робота - це копати, садити, вирощувати, вийти заміж, прати, вишивати рушники і сорочки, ростити дітей. Все інше нісенітниця і не правильно.

"Своє право на малювання Катерина Білокур борола силою духу та наполегливістю", - розповідає Експрес-онлайн Галина Безкоровайна, заступник директора з науково-освітньої роботи Національного музею українського народного декоративного мистецтва.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Як казав Катерині її дід:

"Та хіба баба і буде художниця? Це все одно як на Місяць сходами залізти".

А вона відповідала:

"Якщо такого не було, то буде".

Перші роботи були в зошитах молодшого брата, на шматочках полотна. А далі в її долю втрутився випадок.

"В село приїхали вчителі, Калити, мали шикарну бібліотеку, - розповідає Галина Безкоровайна. - Там були фотороботи різних художників. А ще вчителі вміли малювати, тому підказували Катерині якісь речі, наприклад, як ґрунтувати полотно. Однак у малюванні вона теж була самоучкою, згодом писала в листах: "Якщо вам не сподобається щось в моїх картинах, то прошу не судити мене суворо, я не знала голос вчителя".

До речі, особисте життя в Катерини Білокур не склалося. Сваталися до неї хлопці, бо була доброю дівчиною. Але вона відмовляла всім, адже знала ніхто не взяв би на себе всі турботи і не дав би їй можливості займатися тільки творчістю. Катерина розуміла, що без пари зможе прожити, а без малювання - ні.

Зазначимо, що Катерина Білокур - не тільки художниця, але і письменниця. Цей її талант став відомий завдяки мистецтвознавцю Миколі Кагарлицькому. Він видав її листи у двох книгах. Писала Катерина багатьом відомим людям - художникам, мистецтвознавцям, письменникам, зокрема, Максиму Рильському і його дружині. Кожен її лист - це як маленький філософський твір.

Правда, не любила знаків пунктуації, тому що добре не знала, як розставляти коми і крапки.

На відомій виставці в Парижі побували три картини художниці: "Цар-Колос", "Берізка", "Колгоспне поле".

Там творчість української художниці, представниці "наївного мистецтва", оцінив Пабло Пікассо, який сказав:

"Якби у нас була такого рівня майстерності художниця, ми б змусили заговорити про неї весь світ!"

Що цікаво, дві картини так і не повернулися в Україну, загубившись у французькій столиці.

Нагадаємо, як виглядав світ очима незвичайного художника Клода Моне.

Як повідомляв портал "Знай.uа", головна таємниця скандальної картини Курбе розкрита.

Також "Знай.uа" писав, скільки картин продав Ван Гог за життя.