Вченим біоархеологам зі Смітсонівського інституту тропічних досліджень (STRI) вдалося вивчити череп чоловіка, який жив близько 1500 років тому, з давнього поховання в доколумбовому селі на території Панами.

Так дослідники виявили так зване вухо серфера – маленький костистий виступ у вушному каналі, поширений серед серферів, каякерів і фридайверів в холодному кліматі.

"Кістка - це динамічна тканина, яка реагує на зовнішні подразники, тому зміни в структурі кістки дають відмінну інформацію про те, де і як людина жила і померла. Коли я подивилася на додаткові 125 черепів з дев'яти місць поховання по всій Панамі, я виявила сім випадків слуху у серферів у чоловіків і у жінок, причому всі вони були знайдені в місцях біля Панамської затоки", - сказала Ніколь Сміт-Гусман, біоархеолог зі Смітсонівського інституту тропічних досліджень.

Оглянувши ще 125 черепів з дев'яти могильників біля тихоокеанського узбережжя Панами, вчені знайшли останки семи чоловіків і однієї жінки з синдромом "вуха серфера" - всі вони жили біля Панамського затоки і, ймовірно, займалися видобутком перлів.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

При розкопках доколумбових поселень вчені вже знаходили намиста з перлів, а також колючих устриць Spondylus.

"Ми вважаємо більш імовірним, що занурення в холодні води затоки призвели до розвитку вух серфера, - сказав Сміт-Гусман. - Сріблясті перламутрові прикраси, а також помаранчеві і фіолетові прикраси з великих "колючих" устриць роду Spondylus були звичайним явищем в похованнях і важливим предметом торгівлі в регіоні. Деякі з цих раковин вимиваються на пляжі, але хроніки часів прибуття Васко Нуньєс де Бальбоа та інших іспанських дослідників говорять нам, що досвідчені дайвери з дитинства навчалися занурюватися на чотири сажні, щоб добувати перлинні устриці бажаного великого розміру".

Хоча феномен "вуха серфера" вивчений недостатньо, вважається, що вушна кістка розростається через постійний вплив холодної води і вітру. У вусі дефект виглядає як округлі, гладкі, покриті шкірою нарости.

На відміну від більшості тропічних країн, де морська вода тепла, температура води в Панамській затоці різко падає в період з січня по квітень, коли сильні пасати з півночі витісняють теплі поверхневі води в Тихий океан, а холодні, глибокі води піднімаються на поверхню.

Затока стає надзвичайно продуктивним місцем рибної ловлі, привертає дельфінів, акул і інших тварин, що знаходяться на вершині харчового ланцюга.

Нагадаємо, коли перші європейці побачили Айну то були шоковані, що чоловіки, що жінки помітно виділялися на тлі монголоїдних корейців, японців та інших народів Далекого Сходу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені Бингемтонського університету в США пояснили, як аборигенам острову Пасхи вдалося встановити на голові статуй моаї кам'яні капелюхи вага яких становить мйже 12 тонн.

Також "Знай.uа" писав, у Мексиці під пірамідою Місяця, яка знаходиться в місті Теотіуакан виявили секретний тунель, побудований ще до приходу ацтеків.