Археологи натрапили на півночі Ізраїлю на поселення, яке перський цар Камбіс II міг використовувати, як військову базу, яка існувала близько 2,5 тисяч років тому, передає Golos.ua.

Як припускають вчені, з цього місця перси почали наступ на Єгипет, який закінчився завоюванням країни.

Перське поселення знайшли при розкопках пагорба Тель Кейсан, який знаходиться в Галілеї, в долині Акко. Люди мешкали на місці Тель Кейсана ще в бронзовому столітті, в II тисячолітті до нашої ери. Поселення існувало, в зокрема, при ассирійцях, персів і в елліністичний період.

Розкопки в Тель Кейсане почалися ще в 1935 році, і тривають донині. У 2016 і 2018 роках тут працювали археологи з Чиказького університету і університету Бен-Гуріона під керівництвом Девіда Шлена і Гуннара Леманна.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Під час розкопок дослідники знайшли у шарі, датованому епохою перського правління, велику яму, а в ній органічне сміття та численні залишки керамічних чаш і посудин для приготування їжі. Частина з них була зроблена в Фінікії, частина імпортована з Греції, здебільшого з Афін.

На підставі цих знахідок археологи припустили, що Камбіс міг використовувати поселення, як базу для вторгнення в Єгипет. Крім Тель Кейсана перси базувалися в довколишніх поселеннях, які перебували на місці сучасної Хайфи і Акко.

Стратегічне розташування Тель Кейсана, яке дозволяло контролювати долину Акко приваблювало не тільки персів. За словами Леманна, до появи персів тут, мабуть, була одна з баз єгиптян, які дозволяли їм контролювати долину Акко.

Вчені знайшли тут руїни великої будівлі, де знаходилися складські приміщення, яке датували VII століттям до нашої ери. Мабуть, це було адміністративна або урядова будівля, в якій, зокрема, зберігалися їстівні припаси. У приміщеннях археологи знайшли керамічні посудини для зберігання, зроблені в Фінікії, на Кіпрі і в Східній Греції.

Зазначимо, Камбіс II (правив у 530-522 роках до нашої ери) був старшим сином перського царя Кіра II Великого, засновника імперії Ахеменідів. Кір об'єднав перські племена, завоював Малу Азію, Мідію (територія сучасного Ірану), Вавілонське царство. Деякі держави, у тому числі Фінікія, Іудея і Сирія, приєдналися до імперії добровільно. До моменту смерті Кіра імперія Ахеменідів простягалася до кордонів Єгипту.

У 525 році до нашої ери Камбіс II зосередив війська в Палестині і звідти почав наступ на Єгипет. Крім персів, в його військах були грецькі найманці, а у Камбіса не було свого флоту, він використовував фінікійські кораблі. Перси розбили військо єгиптян біля Пелузія - міста і фортеці на сході країни, а потім рушили до столиці країни, Мемфісу. Після довгої облоги перські війська захопили місто, фараона Псамметиха III і його сім'ю. До кінця 525 року Камбіса проголосили правителем Єгипту.

Нагадаємо, якими були мода, побут і розваги етруської цивілізації.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці жінки-воїни нітрохи не поступалися чоловікам, і примножували свої перемоги завдяки жіночій спритності і увійшли в історію.

Також "Знай.uа" писав, історики визначили зріст головних богатирів на Русі.