Ці артефакти доводять, що професія археолога і справді сповнена загадок і дивних, часом зовсім вже незрозумілих знахідок. Їх таємниці поки не відкриваються людству, але вчені не втрачають надію зрозуміти, що ж ховається в похмурих тінях світової історії.

Стародавні ляльководи

У 2009 році дослідники розкопали дно доісторичного сухого озера в Моталі і знайшли фундамент загадкової кам'яної споруди, явно ритуального призначення. У результаті виявилося, що це критий жертовник віком 8 000 років.

На підлозі залишилися роздроблені черепа десятка людей. Одинадцятий череп привів археологів в жах: всередині у нього виявилися частини інших черепів. А ось отворів зовні не було!

Популярні новини зараз
Якщо дорожите субсидією – не ігноруйте: що треба робити, щоб залишитися з допомогою Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Вершники без голови

Точніше, вікінги. У 2010 році археологи розкопали могильник на території графства Дорсет. Масове поховання злякало навіть бувалих все на світі дослідників: 54 обезголовлених тіла навіть атеїста змусять перехреститися.

Історичне розслідування привело вчених до думки, що перед ними відкрилася картина страшного побоїща англосаксів і вікінгів. Є одне але: черепа 30 воїнів лежали поруч з тілами. Куди зникли ще 24?

Кричущі мумії

Єгиптолог Гастон Масперо ще в 1886 році вперше знайшов "кричущу" мумію. Вона була загорнута в овечу шкуру (символ гріха і пороку в давньому Єгипті). З тих пір аналогічні останки зустрічалися археологам по всьому світу — всі з розкритим ротом, і всі закутані в овечі шкури. Ця загадка так і залишилася в розряді вічних.

Кришталеві черепи

Дивовижну знахідку знайшов у джунглях Центральної Америки англійський дослідник Ежен Бабине. Ніхто досі не може зрозуміти, яким чином стародавня цивілізація змогла так чисто обробити крихкий матеріал.

Грішили було на "новозроб", проте на початку XIX століття аналогічний виріб з кварцу притягнув задоволений як слон Фредерік Мітчелл Хеджес — відомий всьому світу археолог, який згодом став прообразом Індіани Джонса.

Венеціанський кровопивця

Як виявилося, вампіри жили не тільки в Східній Європі. Також побоювалися кровопивців венеціанці і міланці. Останки знайшли в одному з каналів Венеції.

Підозрюваний вампір був скутий по руках і ногах, а рот його був забитий цементом. Найдивовижніше, що один з іклів мерця насправді відрізнявся довжиною і гостротою — другий же був абсолютно нормальним.

Нагадаємо, від чого вмирали фараони стародавнього Єгипту.

Як повідомляв портал "Знай.uа", донині археологи знаходять малюнки і скульптури найдавніших богів, і деякі артефакти виглядають жахливо страшно і здаються нереальними.

Також "Знай.uа" писав, історію кішки в давньому Єгипті.